Published May 7, 2018 | Version v1
Report Open

Survey Digitale Archieven in Nederland

  • 1. Netwerk Digitaal Erfgoed

Description

De bevindingen beschreven in dit rapport zijn het resultaat van de survey die eind februari 2018 is gericht aan een groep van 50 erfgoedinstellingen. De respons was 88 % (40 organisaties hebben gereageerd). 

De bedoeling van de survey was het verkrijgen van inzicht in het gebruik van digitale archieven om de lange-termijn toegang van digitale informatie te waarborgen; wie gebruikt welke systemen in Nederland. De survey is uitgevoerd als onderdeel van het project “gemeenschappelijke voorzieningen”, dat wordt uitgevoerd in het werkprogramma Digitaal Erfgoed Houdbaar van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Niet alle erfgoedinstellingen in Nederland zijn bevraagd, desondanks geeft de survey, samen met de gegevens uit het ENUMERATE onderzoek in 2017, een goede indruk van het digitale duurzaamheidslandschap in Nederland. 

Onder “digitaal archief” verstaan we voor deze Survey de (technische) voorziening die nodig is voor het lange termijn beheer van digitale informatie. In deze “smalle” definitie beperken we ons dan ook tot de functionali-teit die hiervoor noodzakelijk is en de implementatie hiervan. “Archief” is hier bedoeld als term in de brede zin van het woord, dus niet beperkt tot het domein Archief. De Regionale Historische Centra zijn in deze eerste ronde bewust nog niet meegenomen.

Files

20180507-Netwerk-Digitaal-Erfgoed-Survey-Digitale-Archieven.pdf

Files (852.6 kB)