• nl
 • en
beeldband

Taakverdeling: websites en andere “born-digital” bestanden

5 januari 2012 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Met het digitale tijdperk en vooral de opkomst van internet zijn allerlei nieuwe soorten informatie ontstaan. Denk aan websites, twitter, blogs, en andere social media. Omdat de bestaande erfgoedinstellingen vooral gericht zijn op analoge informatiestromen, wordt van dit alles nog weinig voor de toekomst bewaard en duurzaam beheerd. Dit is een wereldwijd fenomeen.

Het is vrij lastig om deze nieuwe informatiestromen in te bedden in collectieprofielen, want:

 • de producenten bevinden zich overal op internet; iedere particulier kan uitgever zijn
 • de hoeveelheden zijn enorm en heel veel is vluchtige informatie (maar wie selecteert?)
 • vaak ontstaan er nieuwe soorten informatie die niet gemakkelijk passen in de bestaande taakverdeling
 • websites e.d. zijn technisch enorm ingewikkelde bestanden om duurzaam toegankelijk te houden; er kan van alles in zitten: tekst, filmpjes, databases, foto’s, enz. [zie ook: emulatie] En wat te doen met alle links in websites, moet de inhoud daarvan meegearchiveerd worden? Tot in het oneindige?

De NCDD is in gesprek over de taakverdeling ten aanzien van de nieuwe soorten informatie. In de tussentijd is dit de situatie:

Wat er verzameld wordt en door wie

Nederland

 • De KB verzamelt een selectie van ongeveer 3000 websites die belangrijk zijn voor het eigen collectieprofiel (Nederlandse taal, cultuur en samenleving). Vanwege auteursrechtwetgeving vindt beschikbaarstelling van een deel van het materiaal voorlopig alleen in de leeszaal van de KB plaats. [NB: Er zijn een aantal landen waar de nationale bibliotheek het hele domein (bijv. .nl) harvest, maar in Nederland is dat niet het geval.]
 • Overheidsinstellingen zijn conform de Archiefwet verplicht om hun eigen websites te (laten) archiveren omdat ze informatie geven over de contacten tussen overheid en burger. Dit gebeurt nog lang niet overal. De websites worden bewaard, maar (nog) niet centraal ter beschikking gesteld.
 • Het Documentatiecentrum Nederlandse Politiek Partijen in Groningen verzamelt websites van politieke partijen, zie Archipol.

 

Bijeenkomst over wie wat doet met webarchivering in Nederland, mei 2011, NCDD

Internationaal

 • Het Amerikaanse Internet Archive “oogst” (harvests) al een aantal jaren het wereldwijde internet. Twee keer per jaar wordt “de wereld” binnengehaald (d.m.v. een “crawl”. Er staat ook het nodige Nederlands materiaal in, maar de archivering gaat niet diep. Het archief staat volledig online en is te doorzoeken met de WayBackMachine [zie ook blog over Internet Archive directeur Brewster Kahle, 2011]
 • Het volledige archief van Twitter is overgedragen aan de Library of Congress in de VS (nieuwsbericht hier)
 • Nationale bibliotheken van een aantal landen “harvesten” hun eigen domein jaarlijks, o.a. Frankrijk, Denemarken, [… aanvullen]
Meer informatie
Blog over NCDD-bijeenkomst Webarchivering in Nederland (april 2011)

Website van het International Internet Preservation Consortium, IIPC [zie ook: blogs met category IIPC]

 

 

Categorie :Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top