• nl
  • en
beeldband

Voor iedereen: wat is het probleem? wat kunt u doen?

19 december 2011 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Iedereen werkt met digitale informatie: e-mail, foto’s, video’s, documenten, databases of spelletjes. Veel van die informatie gebruikt u maar even. Daarna gooit u de bestanden weg of u kijkt er nooit meer naar om. Maar iedere particulier, iedere organisatie heeft ook informatie die u echt niet kwijt wilt raken. Die belangrijk is voor uzelf of voor mensen die na u komen. Dierbare foto’s, belangrijke onderzoeksgegevens, elektronische boeken, informatie die burgers kan vertellen hoe de overheid opereert en of alles wel volgens de regels gaat. Historische informatie, economische informatie, culturele informatie.

Als u ervoor wilt zorgen dat uw digitale bestanden bruikbaar blijven, voor uzelf of voor anderen, dan moet u een aantal dingen weten:

Digitaal is reuze handig, maar er kan gemakkelijk iets mis mee gaan

  • Digitale bestanden bestaan uit reeksen énen en nullen (010100001011110). Als er ergens een storing is en er raken maar een paar van die tekens zoek, kan het hele bestand onbruikbaar worden.
  • Digitale bestanden zijn abracadabra zonder computers en software. Eigenlijk werken ze alleen goed met de computer en de software waarop ze gemaakt zijn. Als u dus een nieuwe computer in gebruik neemt, is er altijd een kans dat de oude bestanden het niet meer doen. Natuurlijk proberen de leveranciers wel mogelijkheden te leveren om bestanden om te zetten naar de nieuwe computer, die technieken zijn nog verre van perfect. Er gaat bijna altijd wel iets mis. Een kleinigheidje, misschien, waar u nu weinig last van heeft. Maar een paar jaar later komt er weer een kleinigheidje bij … en voor u het weet is het bestand echt onbruikbaar geworden.
  • Ooit werd de cd-rom gelanceerd met de belofte dat hij eindeloos zou blijven functioneren. Inmiddels weten we wel beter. Hij gaat een keer kapot, dat is het enige dat we kunnen garanderen.
  • Krijgt u ook wel eens die irritante foutmelding “404 – bestand kan niet gevonden worden”? Dat is weer een andere manier waarop digitale informatie onbruikbaar wordt: de website verhuist of wordt opgeheven, en niemand weet meer waar de informatie gebleven is.

U kunt er zelf veel aan doen om uw informatie te beschermen 

  • Wist u dat uw computer helemaal in de war kan raken van bestandsnamen met spaties erin? Zo simpel kan het zijn om uw informatie beter te beschermen: geen spaties gebruiken, maar “underscores” (_).
  • Bestanden die u dierbaar zijn kunt u maar beter niet op cd-rom of dvd laten staan. Zet ze even over op een harde schijf, koop voor een paar tientjes een externe harde schijf, en zet daar een kopie op (back-up). Dan hebt u nog een reserve als uw computer vastloopt.
  • En zo zijn er nog meer hele praktische tips die iedereen kan toepassen. Kijk maar eens op de website Bewaar als …
  • Als u een instelling bent met veel digitale bestanden die over 20, 50 of 100 jaar nog bruikbaar moeten zijn (museum, bibliotheek, archief, wetenschappelijke instelling), dan is er meer nodig dan alleen praktisch informatiebeheer. Ga naar: voor publieke organisaties

Gecategoriseerd in :Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top