• nl
  • en
beeldband

Lijst van organisaties betrokken bij duurzame toegankelijkheid

23 december 2011 Gepubliceerd door 1 Commentaar

3.TU Datacentrum biedt ondersteuning voor datamanagement en langetermijnopslag van wetenschappelijke gegevens in de technische wetenschappen. Contactpersoon:

Archiefcoalitie Digitale Duurzaamheid (ACDD), Samenwerkingsverband van het Nationaal Archief, de Regionaal Historische Centra en een enkele brancheorganisaties dat in 2010 een plan (zie blog) heeft ingediend voor de realisatie van een e-depotvoorziening voor de hele archiefsector. Contactpersoon:

AVA_Net, samenwerkingsverband van organisaties die werken met audiovisuele bestanden, vooral gericht op kennisdeling, met o.a. een kennisbank vol publicaties.

Beeld en Geluid, zie Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Culturele Coalitie Digitale Duurzaamheid (CCDD), in 2010 opgericht samenwerkingsverband van cultuur/erfgoedorganisaties die gezamenlijk beleid willen ontwikkelen voor duurzame toegankelijkheid. Voorzitter is EYE, DEN is secretaris. Contactpersoon:

Data Archiving and Networked Services (DANS), nationaal archief voor onderzoeksdata in de alfa- en gammewetenschappen. Contactpersoon: …

Digitaal Erfgoed Nederland (DEN), nationaal kenniscentrum voor IT-toepassingen in het cultureel erfgoed. Richtlijnen voor duurzame toegankelijkheid o.a. in het dossier Goed digitaliseren.

Digital Curation Centre (DCC, Engeland), Centrum opgericht om goed datamanagement te bevorderen, van onderzoeksdata. Website bevat veel nuttige informatie.

ICTU, bundelt kennis en kunde over IT bij de overheid.

Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft een digitaal magazijn voor elektronische publicaties die bij de KB gedeponeerd worden. De KB levert ook duurzaamheidsdiensten voor de publicaties uit de institutional repositories van de universiteiten, en voor een aantal internationale uitgevers. Meestal biedt de KB geen toegang; de bij haar in beheer gegeven publicaties kunnen wel ter plekke worden ingezien. Zogenaamde open access-publicaties zijn wel online beschikbaar. Contactpersoon voor digitaal magazijn: …

Library of Congress (VS), een actieve speler op het gebied van duurzame toegankelijkheid; website met veel informatie.

Nationaal Archief, heeft in 2009 een e-depot opgezet voor archivering van de rijksoverheid. Nauw betrokken bij de plannen van de ACDD.

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (NIBG), langetermijnarchief voor de programma’s van de nationale publieke omroepen; expertisecentrum voor langetermijnbewaring van audiovisuele bestanden.

NIMk

Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD),

 

 

 

Categorie :Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top