• nl
  • en
beeldband

Opslagmedia

4 januari 2012 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Welke opslagmedia voor u geschikt zijn hangt van veel factoren af. Hieronder een eerste inleiding:

cd-rom, dvd, diskette, usb-stick: deze opslagmedia zijn ongeschikt voor duurzaam beheer van digitale bestanden, niet alleen omdat er geen garantie zit op de media, maar ook omdat beheer van dergelijke dragers lastig te organiseren is. Algemeen advies: zet al deze bestanden over op een harde schijf, organiseer die zo dat de bestanden gemakkelijk teruggevonden kunnen worden, en maak een back-up van de bestanden.

Kanttekening: loop niet in de val van aanbieders die claimen dat hun schijven 1000 jaar meegaan. Die claims zijn absoluut niet gefundeerd.

harde schijf: elektromechanisch onderdeel van een computer, biedt betere dataopslag dan draagbare media. Om dataverlies te voorkomen moeten er altijd een of meer back-ups zijn – bijvoorbeeld op een externe harde schijf.

Voor professioneler gebruik:

optische disk: optische disks maken snelle toegang tot de informatie mogelijk, maar ze zijn relatief duur. Bovendien werken ze niet goed voor grote hoeveelheden digitale informatie. De wetenschap loopt hier aan tegen de grenzen van wat natuurkundig mogelijk is; als je disks te dicht beschrijft, worden ze onstabiel.

magnetische tape: magnetische tapes zijn een stuk goedkoper, maar toegang tot de informatie verloopt trager. Niettemin is dit de meest gebruikte vorm van opslag voor duurzame toegankelijkheid.

voorbeelden: LTO4-tape

Opslag bij de Koninklijke Bibliotheek, 2010

 

Categorie :Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top