• nl
  • en
beeldband

Data opslaan in de “cloud”?

4 januari 2012 Gepubliceerd door 2 Commentaren
Er zijn altijd bedrijven en instellingen die opslagcapaciteit over hebben. En er zijn ook altijd instellingen die opslagcapaciteit nodig hebben. Zogenaamde “cloud” makelaars brengen die twee met elkaar in contact. U huurt capaciteit bij de makelaar, en die brengt de data onder waar capaciteit is. Niet in een “wolk” dus, maar bij organisaties die opslagcapaciteit over hebben om te verhuren.

Voor- en nadelen

Opslaan in de “cloud” heeft de nodige voordelen: flexibiliteit, abonnementstarieven, up-front investeringen en beheer. Maar er zitten ook risico’s aan. U hebt geen volledige controle meer over de informatie die in de cloud staat. Misschien staat die wel in China waar men het met de auteursrechten en privacyregels niet zo nauw neemt. Bovendien wordt u afhankelijk van providers die u hun eigen regels opleggen, wat een overstap naar een andere provider lastig maakt (vendor lock-in).

Clouddiensten worden o.a. aangeboden door IBM, Amazon en Google; DuraCloud is een not-for-profit cloud service die speciaal gericht is op duurzaamheid (hoewel anno 2012 nog niet alle voorwaarden daarvoor aanwezig zijn; wel kunt u kiezen waar uw data wordt neergezet en begint men met basale checks). In juli 2012 lanceerde Tessella de preservation-as-a-service dienst “Preservica“.

Prijzen van cloud storage mei 2012 (bron: Stephen Abrams, UC3)

Meer informatie

Een goede inleiding in de voors en tegens van cloud computing is de Checklist cloud security van SURFnet (januari 2011), geschreven door Rogier Spoor van SURFnet voor het hoger onderwijs, maar ook voor anderen zeer informatief. Een van de belangrijke adviezen: opdrachtgever zijn is ook een vak en dat moet iedere instelling onder de knie hebben.

Cloud Sweden, Guidelines on information security and digital preservation when using cloud services, 2011.

Zie ook: NCDD gastblog door Jeffrey van der Hoeven over opslag in de cloud, juni 2012 (Engelstalig); en zijn gastblog over de preservation-as-a-service dienst “Preservica” (6 juli 2012)

DuraCloud geeft regelmatig webinars over haar cloudservice die gratis online gevolgd kunnen worden en waar u ook vragen kunt stellen, zie http://duraspace.org/web_seminars.

Tijdens de Austin PASIG conferentie 2012 presenteerde Jonathan Markow van DuraSpace ook een clouddienst voor onderzoeksdata, DfR - foto IA, zie weblog

Gecategoriseerd in :Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top