• nl
  • en
beeldband

Opname (“ingest”)

4 januari 2012 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Opname van materiaal in het digitaal archief, oftewel ingest (zie OAIS), klinkt als het gemakkelijkste stuk van duurzame toegankelijkheid, maar blijkt in de praktijk bijzonder lastig te zijn:

  • de metadata van het bestand die de producent heeft meegegeven, moeten begrepen worden door het digitaal archief om omgezet te kunnen worden naar het archiefsysteem. Daarbij kan heel veel misgaan: ontbrekende metadata, velden die niet eenduidig zijn ingevuld, enz.
  • om het materiaal duurzaam te kunnen beheren moet het archiefsysteem precies weten wat voor soort bestand het is. Helaas blijkt dat er allerlei software op de markt is die bestanden maakt die niet aan de formele eisen (van bijv. PDF/A) voldoen, waardoor het systeem in de war raakt of het bestand weigert.

Voor meer informatie

Seamus Ross (Univ van Toronto) gaf in 2011 een lezing over de perikelen rond ingest (zie blog post). – Kanttekening: Er was kritiek op de lezing omdat hij technisch niet helemaal up-to-date was, bijvoorbeeld ten aanzien van viruschecks. Maar het algemene beeld staat van de complicaties rond ingest staat als een huis.

 

 

Categorie :Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top