• nl
  • en
beeldband

OAIS en certificering in de belangstelling op PASIG

30 maart 2016 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Barbara Sierman, manager digital preservation bij de onderzoeksafdeling van de Koninklijke Bibliotheek, beschrijft op verzoek van de NCDD haar ervaringen op de PASIG-conferentie eerder deze maand.

“Van 9 tot 11 maart was ik bij de PASIG-conferentie in Praag. PASIG (Preservation and Archiving Special Interest Group ) ziet zichzelf graag als de meer technisch georiënteerde tegenhanger van de iPRES-conferentie (met één belangrijk verschil: er is geen peer review van de bijdragen). De conferentie is een goede plek voor medewerkers van IT-afdelingen die zich (ook) met digitale duurzaamheid bezighouden. Niet alleen presenteren leveranciers als Oracle nieuwe ontwikkelingen, maar daarnaast zijn er ook presentaties van digitale archieven in de praktijk, waarbij de focus vaak op technische aspecten ligt.

Technische tips en trucs

Ter illustratie: David Rosenthal van LOCKSS presenteerde hun aanpak om de technische omgeving te vernieuwen (te lezen op zijn blog) om zo bij het uitbreiden van hun collectie beter in te spelen op ontwikkelingen op het web. Nicholas Taylor van Stanford University vertelde hoe zijn team probeert het webarchief geschikt te maken aan de behoeften van de onderzoekers. Dienstverleners als Digital Preservation Network (DPN) en Arkivum gaven over hun visie op “hybrid and cloud storage” met aanbevelingen waar op te letten (en een verwijzing naar de TNA-richtlijnen (PDF) op dit gebied).

Twee thema’s kwamen regelmatig terug in de lezingen: de aanstaande review van de OAIS-standaard en certificering.

Herziening van OAIS

In 2017 wordt OAIS herzien en menigeen had wel een idee wat er verbeterd kan worden. Neil Jefferies van de Bodleian Library in Oxford schetste verschillende knelpunten bij het vertalen van OAIS naar de praktijk. “Distributed preservation” (waarbij meerdere partijen gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het geheel) is bijvoorbeeld een concept dat OAIS niet goed behandelt. En hoe om te gaan met een SIP die incompleet is maar die toch bewaard moet blijven? Ook het concept van Designated Community blijft onduidelijk. Meer volgt binnenkort op de OAIS Community wiki op de DPC Website.

OAIS-logo

Certificering van e-depots

Certificering mag zich ook steeds meer in belangstelling verheugen, waarbij inmiddels een Europese aanpak en een Amerikaanse aanpak naar voren komt, constateerde ook David Minor. Het European Framework gaat uit van stapsgewijs certificeren (van Basic naar Extented naar Formal), terwijl men in Amerika direct met TRAC of ISO 16363 begint (ervaringsdeskundige David Rosenthal van LOCKSS raadde dit overigens af en beval de stapsgewijze aanpak aan). De knelpunten in OAIS werken ook door in certificering en er zijn weinig “metrics” in de ISO-norm die samenwerking tussen meerdere partners adresseren, betoogde Bertram Lyons (AV Preserve).

Uitdagingen voor IT

Soms wordt direct al bij creatie nagedacht hoe een nog te maken digitaal object bewaard moet worden en daar komen soms voor IT-ers uitdagende problemen voorbij. Wat te denken van het bewaren van een digitale tentoonstelling, zoals door de University of Oklahoma (Carl Grant) werd ingericht ter ere van Galileo? Of van de innovatieve 3D-objecten die ontstonden toen de Bibliothèque nationale de France (Thomas Ledoux) een collectie antieke wereldbollen digitaliseerde en op Gallica ontsloot?

Ter afsluiting was een reeks korte presentaties over nieuwe ontwikkelingen in Europese projecten (ja, er zijn er nog een paar zoals Preforma, Pericles, e-Ark, EUDAT), gecombineerd met updates van leveranciers over producten .

De volgende PASIG-conferentie is in New York, 26-28 oktober in het Museum of Modern Art. Wellicht tot ziens?”

Barbara Sierman

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Translate »
Top