Wie gebruikt welke soorten persistent identifiers?

30 april 2020


H

oe handig zou het zijn als je wist welke collega-organisaties gebruikmaken van persistent identifiers (PID)? En voor welk PID-type zij hebben gekozen om hun informatie toegankelijk te houden? Een nieuw overzicht op pidwijzer.nl wijst je de weg.


Isaak en Rebekka, bekend als ‘Het Joodse bruidje’, Rembrandt van Rijn, ca. 1665 – ca. 1669 (Rijksmuseum, Amsterdam)

Linkrot tegengaan

Het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) helpt erfgoedinstellingen bij het tegengaan van linkrot. Dat doen zij onder meer via de website pidwijzer.nl. Sinds kort vind je daar een overzicht met erfgoed- en onderzoeksinstellingen in Nederland die persistent identifiers gebruiken. Zodat organisaties van elkaar weten wat ze doen, én zodat organisaties die ook gebruik willen gaan maken van persistent identifiers weten met wie ze contact kunnen opnemen voor praktijkervaring.

Kennisportaal

Pidwijzer.nl is het NDE-kennisportaal over persistent identifiers in de erfgoedsector. Op de site staat beschreven hoe de unieke identificatiecodes (PID’s) ervoor zorgen dat je iets altijd kunt terugvinden op het internet. Zelfs als de URL of de bestandsnaam verandert. Je leest er hoe je persistent identifiers inzet om informatie toegankelijk te houden. De in de website geïntegreerde PID-wijzer helpt je op weg bij het kiezen van het meest geschikte type persistent identifier voor jouw situatie: URN:NBN, Handle System of DataCite DOI.

Een voorbeeld

De afbeelding van het Joodse Bruidje die het Rijksmuseum digitaal beschikbaar stelt, heeft als persistent identifier: hdl.handle.net/10934/RM0001.COLLECT.5223. Als je hier op klikt, blijkt het huidige webadres: www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/SK-C-216. De Persistent Identifier garandeert dat het Joodse Bruidje gevonden kan blijven worden, ook als het webadres in de toekomst verandert.

Meer informatie

Kijk op het nieuwe overzicht op www.pidwijzer.nl en maak een start met het uitwisselen van kennis over persistent identifiers. Bij vragen of opmerkingen mail je met projectleider Remco van Veenendaal van het Nationaal Archief,  remco.van.veenendaal@nationaalarchief.nl.

Gerelateerd nieuws