Waterlands Archief zet handtekening onder NDE-manifest

14 juli 2020


E

en archief dat hét kenniscentrum voor en historisch geheugen van de regio Waterland wil worden, heeft haar handtekening gezet onder het manifest van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Het Waterlands Archief in Purmerend wil de banden met collega-instellingen versterken – met als gezamenlijk streven om de gebruiker nog beter te bedienen.


Foto van Roland Bisscheroux, Migiza Victoriashoop en Frank Stootman van het Waterlands Archief met het ondertekende NDE-manifest

V.l.n.r. directeur/archivaris Roland Bisscheroux, Migiza Victoriashoop en Frank Stootman van het Waterlands Archief

Met zijn handtekening wil het Waterlands Archief een boodschap uitdragen. ‘We geven hiermee aan dat we samen met het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en collega-archiefinstellingen optrekken om linked open data-principes toe te passen,’ zegt adviseur digitale informatievoorziening Migiza Victoriashoop. ‘Ons einddoel is het presenteren van erfgoedinformatie in een rijke historische context.’

Historisch geheugen dat geraadpleegd wordt

Het uitgangspunt De gebruiker centraal, te vinden in het manifest van het Netwerk Digitaal Erfgoed, staat voor het Waterlands Archief op de eerste plaats. In de archiefsector draait het vaak om een duidelijke informatievoorziening, het optimaliseren van zoekfuncties en het digitaliseren van bronnen. Stuk voor stuk mooie verbeterpunten natuurlijk, maar daarbij stellen de archiefmedewerkers in Purmerend zichzelf ook telkens de vraag: Helpt dit onze (online) bezoeker? ‘Mooi dat er een historisch geheugen ligt, maar het dient wel te worden geraadpleegd,’ aldus Migiza.

Zonder poespas relevante hits krijgen

(Online) bezoekers hebben tegenwoordig heel andere verwachtingen over de online toegankelijkheid van (historische) bronnen, weet Migizia. ‘Het is niet meer van deze tijd dat de gebruiker eerst de werking van inventarissen moet doorgronden. Liever krijgt hij bij het zoeken naar informatie meteen relevante hits gepresenteerd. Zonder al te veel poespas.’

Het gebruik en de toepassingsmogelijkheden van linked open data blijken goed aan te sluiten op de wensen van de huidige bezoekers. Inmiddels werkt het archief al een jaar aan de implementatie van linked open data-principes in de informatievoorziening. Het is een initiatief dat het Netwerk Digitaal Erfgoed toegejuicht en ondersteunt. Collega’s in het land die willen bijdragen aan het makkelijker publiceren van linked open data vanuit een bronsysteem, kunnen hierbij samen met het Waterlands Archief optrekken.

Verbinding met bondgenoten

Het uiteindelijke doel is dat archieven geautomatiseerd linkjes kunnen leggen tussen erfgoedinformatie vanuit verschillende perspectieven. Omdat de data dan wel machineleesbaar moet zijn, zijn het Waterlands Archief en het Utrechts Archief hier nu samen mee aan het experimenteren. Migiza nodigt erfgoedinstellingen uit om hierbij aan te sluiten. Want gezamenlijk handiger worden in het publiceren van linked open data, dat willen we toch allemaal?

‘We streven ernaar dat erfgoedinstellingen geautomatiseerd verbanden kunnen leggen tussen grote hoeveelheden informatie,’ zegt Migiza. ‘Dáár zit de kracht van het linked open data-concept. Dus zoveel mogelijk gegevens beschikbaar stellen voor (her)gebruik door onderzoekers, appontwikkelaars, musea enzovoort. Op deze manier ontstaan nieuwe verhalen en verbindingen tussen erfgoed. Bovendien ontdekt de gebruiker dat erfgoedmateriaal meer met elkaar in verband staat dan hij op het eerste gezicht zou verwachten. De rijke historische context!’

Het manifest

Het uitgangspunt van het Netwerk Digitaal Erfgoed is dat de erfgoedsector alleen het maximale uit digitaal erfgoed kan halen als alle partijen een gezamenlijke koers varen. Zo zorgen we ervoor dat meer mensen op een makkelijkere manier digitaal erfgoed kunnen gebruiken en beleven.

Wil je meer lezen over het manifest?

Staat jouw organisatie ook achter deze uitgangspunten? We nodigen je van harte uit om het manifest ook te onderschrijven. Ga naar de Manifestpagina en neem contact met ons op.

Manifest Netwerk Digitaal Erfgoed

Gerelateerd nieuws