beeldband

Vijf Nederlandse archiefinstellingen beschermd tegen linkrot

15 september 2016 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Vanaf mid oktober blijven de digitale collecties van het Noord-Hollands Archief, het Archief Eemland, het Regionaal Archief Zutphen, de Groninger Archieven en Regionaal Archief Tilburg ook vindbaar als de weblinks op hun websites veranderen. Persistent identifiers zijn het wapen in deze strijd tegen linkrot.

Duurzame toegang tot digitale collecties

Linkrot (weblinks die na een adresverandering van een digitaal object niet meer werken) vormt een groeiende ergernis voor internetgebruikers in het algemeen, en voor archiefbezoekers en wetenschappers in het bijzonder. De dode links bedreigen de vindbaarheid van online erfgoed en wetenschappelijke informatie. Persistent identifiers (PID’s) zijn unieke onveranderlijke identificatienummers die worden toegekend aan een digitaal object, waarna links niet meer kunnen breken. Softwareleverancier Picturae bouwt nu in hun collectiebeheersoftware de mogelijkheid in om PID’s te gebruiken. Instellingen die van deze mogelijkheid gebruikmaken, weten hun collectie daarmee beschermd tegen linkrot.

Schaalvoordeel pakt voordelig uit

Deze zomer sloten de vijf archieven een overeenkomst met Picturae voor de realisatie van PID’s, met SURFsara als PID-leverancier. Het project Persistent identifiers van het landelijke Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid hielp bij de totstandkoming van deze overeenkomst. Daarnaast bevordert dit project het gebruik van PID’s door de lancering van een online keuzehulp voor PID-systemen, en het verspreiden van korte video’s over het nut en de implementatie van persistent identifiers.

Meer informatie

Is uw organisatie ook geïnteresseerd in het gebruikmaken of laten inbouwen van PID’s? Neem dan contact op met projectleider Remco van Veenendaal (Nationaal Archief) via remco.van.veenendaal@nationaalarchief.nl. We helpen u graag. Lees meer over het project Persistent identifiers, het Netwerk Digitaal Erfgoed en de NCDD.

Gecategoriseerd in :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top