beeldband

Top-5 uit de coronacollectie

15 april 2020 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Het Netwerk Digitaal Erfgoed heeft erfgoedinstellingen opgeroepen om mee te bouwen aan een digitale erfgoedcollectie over het coronavirus en de gevolgen ervan voor Nederland. Binnen en buiten de erfgoedsector wordt deze coronatijd vastgelegd. Uit de groeiende coronacollectie selecteerden we vijf opvallende initiatieven die voor de toekomst zullen worden bewaard.

1

De Coronakrant.nl is een online platform en ontmoetingsplek voor ondernemers en werkgevers om kennis en ervaringen met elkaar te delen. Het doel? Elkaar niet infecteren, maar inspireren.

2

Designstudio VISSCH+STAM verzamelt objecten, verhalen en gebruiken die zich creatief of artistiek onderscheiden, die symbolische waarde hebben of historisch van belang zijn. Het doel: een beeld schetsen van de coronacrisis.

3

Het Stadsarchief Rotterdam vraagt elk jaar een drietal stadstekenaars om de stad vast te leggen. Nu zijn er ook stadsfotografen via een stichting aangetrokken met dezelfde opdracht. Een stil Rotterdam moet ongetwijfeld bijzondere plaatjes opleveren. Bovendien worden ‘gewone’ Rotterdammers ook opgeroepen om digitale bronnen en eigen beeldmateriaal over de invloed van het coronavirus op hun leven in te sturen.

4

Het Nationaal Archief heeft een webpagina gelanceerd met advies voor rijksorganisaties die corona als ‘hotspot’ willen vaststellen. Een hotspot is een gebeurtenis die leidt tot intensieve interactie tussen overheid en burgers of tussen burgers onderling. Zowel de stadsarchieven van bijvoorbeeld de stadsarchieven van AmsterdamAlkmaar en Breda als de historische centra van Overijssel en Vecht en Venen maken gebruik van deze hotspotlijsten. Op die manier verzamelen ze met burgers materiaal dat een beeld geeft van het leven tijdens de uitbraak van het coronavirus.

5

De museumsector wordt ongelooflijk hard geraakt nu zij geen bezoekers kunnen ontvangen. Maar veel museummedewerkers die digitaal nog niet zo vaardig waren, worden dat nu in sneltreinvaart wel worden. Tentoonstellingen krijgen veelal een digitale variant, conservatoren geven exclusieve live tours door lege zalen of lichten online collectiestukken toe. Zo ook het Noord-Veluws Museum in Nunspeet op YouTube.

Meld jouw initiatief bij ons!

Ben je vanuit je erfgoedorganisatie ook gestart met het bouwen van een duurzame collectie? Of heb je zelf niet de middelen hiervoor, maar ben jij van mening dat een initiatief uit jouw omgeving absoluut bewaard moet worden? Geef het door in dit formulier en we doen ons best om het op de juiste plek onder te brengen.

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top