beeldband

Tien organisaties onderschrijven nieuw manifest Netwerk Digitaal Erfgoed

1 oktober 2018 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Vandaag hadden tien erfgoedorganisaties de primeur om het nieuwe manifest [PDF] van het Netwerk Digitaal Erfgoed te onderschrijven. Daarmee laten zij zien dat zij hun digitale erfgoedinformatie zo zichtbaar, bruikbaar en houdbaar mogelijk willen maken, volgens de principes van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed.

Tien organisaties onderschrijven het nieuwe manifest. Foto door Sebastiaan ter Burg, CC BY 2.0

Manifest

Het uitgangspunt van het Netwerk Digitaal Erfgoed is dat de erfgoedsector alleen het maximale uit digitaal erfgoed kan halen als alle partijen hierin samen optrekken. Zo kunnen we er gezamenlijk voor zorgen dat er meer mensen op een makkelijkere manier digitaal erfgoed kunnen gebruiken en beleven. Organisaties kunnen nu laten zien dat ze deze overtuiging delen door het manifest te onderschrijven.

Vandaag ondertekenden Batavialand, Erfgoed Brabant, Erfgoed Gelderland, Erfgoedhuis Zuid-Holland, Erfgoedpartners, Huis voor de Kunsten Limburg, Landschap Erfgoed Utrecht, Museumfederatie Fryslân, Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland en Stichting Erfgoed & Publiek het manifest. Bekijk ook de kaart met het overzicht van organisaties. Dit overzicht wordt continu bijgewerkt.

Staat jouw organisatie ook achter de uitgangspunten van het Netwerk Digitaal Erfgoed en de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed? Laat dit dan zien met behulp van het manifest en sluit je aan bij het groeiende netwerk van organisaties.

OPEN & Netwerk Digitaal Erfgoed

Het manifest beleefde zijn vuurdoop op de gezamenlijke werkconferentie van OPEN (Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen) en het Netwerk Digitaal Erfgoed. De provinciale erfgoedinstellingen vervullen een belangrijke rol in het netwerk als knooppunt richting hun regionale achterban van instellingen. Tijdens de conferentie spraken de deelnemers over de invulling van die rol als ‘digitaal knooppunt’. Bekijk alle foto’s van de bijeenkomst op Flickr.

OPEN verenigt provinciale erfgoedhuizen en erfgoedinstellingen en treedt op als hun belangenbehartiger. De leden van OPEN hebben vaak de opdracht om sectoroverstijgend te werken aan deskundigheidsbevordering en het zo breed mogelijk digitaal beschikbaar maken van erfgoed.

Het Netwerk Digitaal Erfgoed is opgezet zodat de erfgoedsector gezamenlijk een sectoroverstijgend stelsel van landelijke voorzieningen en diensten kan ontwikkelen voor het verbeteren van de zichtbaarheid, bruikbaarheid en houdbaarheid van digitaal erfgoed. Door collecties aan elkaar te koppelen, zorgen we tevens voor een grotere maatschappelijke meerwaarde van ons digitaal erfgoed en bieden we de gebruikers ervan een betere en rijkere ervaring.

 

Gecategoriseerd in :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top