beeldband

Terugkijken: Kennissessie over auteursrecht (1)

14 juli 2020 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

De digitaal-erfgoed-coaches van het Netwerk Digitaal Erfgoed organiseerden op 1 juli een eerste online kennissessie over auteursrecht, gericht op kleine erfgoedinstellingen. Zo’n 200 erfgoedprofessionals logden in. Voor wie deze kennissessie heeft gemist: de opnamen staan nu op YouTube. En er is een uitgebreid vraag-antwoord verslag met vragen uit de praktijk.

Foto: Luke Michael / Unsplash

Haken en ogen

Is het voor een erfgoedorganisatie die erfgoed in beheer heeft, makkelijk om dit materiaal op de eigen website te zetten? Gastspreker Frank Huysmans, hoogleraar bibliotheekwetenschap en specialist publieke informatievoorziening, maakte duidelijk dat er auteursrechtelijk veel haken en ogen aan zitten. Een simpel ‘dit werk mag wel/niet publiekelijk gedeeld worden’ is niet altijd makkelijk te bepalen. 

Voor en tijdens zijn lezing kwamen de toehoorders met veel vragen die zoveel mogelijk zijn beantwoord in een verslag. Kijk hierin vooral ook naar de bronnenlijst voor nuttige handleidingen en andere vraag-antwoord-documenten.  Ook de presentatie van Frank Huysmans is te downloaden. En de opname van deze kennissessie staat online.

Vervolg

Vanwege de grote belangstelling voor dit onderwerp volgt er in het najaar een nieuwe kennissessie. Waar we ons de eerste keer vooral op de theorie richtten, staat in de vervolgbijeenkomst de praktijk van het auteursrecht centraal. Wanneer kun je bijvoorbeeld een foto of filmpje uit eigen of juist andermans collectie wel of niet plaatsen? De datum wordt eind augustus/begin september bekendgemaakt.

Vragen?

Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact op met de digitaal-erfgoed-coach in je provincie.

Op de hoogte blijven? Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top