beeldband

Studiedag Webarchivering: inspirerend en afwisselend

21 november 2016 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Donderdag 17 november kwamen zo’n 120 geïnteresseerden naar Beeld en Geluid om te praten en te leren over webarchivering tijdens de NCDD/NDE-studiedag ‘Een web van webarchieven‘. Met 13 sprekers met ieder hun eigen achtergrond en invalshoek werd het programma ervaren als inspirerend en afwisselend: van internetkunst tot webarcheologie, van onderzoeksresultaten tot praktijktips, aandacht voor Nederland en input vanuit Vlaanderen, en niet te vergeten een interessante verzameling innovatieve tools. Dagvoorzitter was Jantje Steenhuis, directeur van het Stadarchief Rotterdam.

Steuntje in de rug

Dat het om allerlei redenen interessant, nuttig en noodzakelijk kan zijn om het web van vandaag te bewaren voor morgen, staat inmiddels eigenlijk niet meer ter discussie. De praktijk loopt bij veel instellingen echter nog wat achter bij dit inzicht – ook daar waar webarchivering verplicht is gesteld (bijvoorbeeld door de Archiefwet). Door de ervaringen die de sprekers deelden, de mogelijkheden van samenwerking die besproken zijn en de nieuwe expertgroep Webarchivering hopen we veel instellingen een steuntje in de rug te hebben gegeven richting het archiveren van de vluchtige online wereld – in afstemming met elkaar.

Deze studiedag was een opvolging van de bijeenkomst over webarchivering eind 2014. We zien u graag over twee jaar (of eerder!) weer terug, en hopelijk kunnen we dan wederom de conclusie trekken dat er veel vooruitgang is geboekt en kennis is opgedaan.

Gemist?

Kon u er niet bij zijn, of wilt u nog even terugkijken/-lezen? De volgende presentaties/websites zijn te bekijken:

Lees ook de blog van Barbara Sierman (Koninklijke Bibliotheek) voor een goede impressie of bekijk de Twittercompilatie (met dank aan Erwin Verbruggen, Beeld en Geluid).
Enkele aanvullende foto’s van de dag:

img_0484

Opening door Marcel Ras (NCDD)

 

Keynote van Herbert van de Sompel over de technische onderbouw voor samenwerking van webarchieven

 

img_0515

Aan de slag bij de workshop ‘Webarchivering: waar begin ik?’

 

img_0539

Lunchpauze in het imposante gebouw van Beeld en Geluid

 

img_0548

Internetkunstenaar Rafaël Rozendaal over zijn werk en het in stand houden ervan

 

img_0591

Dagvoorzitter Jantje Steenhuis wisselt van gedachten met Nick Chapel (Erfgoedinspectie)

 

 

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top