beeldband

Special IP over Netwerk Digitaal Erfgoed

13 november 2019 Gepubliceerd door

De novembereditie van IP, vakblad voor informatieprofessionals, heeft een hele special gewijd aan het Netwerk Digitaal Erfgoed. Een mooi moment, want de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed en het netwerk bestaan 5 jaar.

Samen de uitdaging aangaan

Vincent Robijn, directeur Historisch Centrum Overijssel schrijft in de intro: “We hebben de ambitie om binnen onze provincie dé collectiebeherende instelling te worden, voor diverse soorten erfgoedcollecties, waarbij andere organisaties de zichtbare kant verzorgen. Zoiets kun je natuurlijk vanuit je eigen visie bedenken, maar het gaat alleen werken als het netwerk van erfgoedinstellingen samen deze uitdaging aangaat. Dat betekent durven kiezen en durven vertrouwen op de expertise van de ander. Alleen door buiten de bestaande patronen te denken die de afgelopen honderd jaar door de emancipatie van de verschillende domeinen in de erfgoedsector zijn ingesleten, kunnen we blijvend voldoen aan de vragen van onze huidige en toekomstige gebruikers.”

Divers en groeiend netwerk

Het netwerk en de strategie lijken in een behoefte voorzien. Inmiddels hebben 65 organisaties het Manifest Netwerk Digitaal Erfgoed ondertekend en elke maand komen er meer bij. De special geeft een beeld van de activiteiten in en door het netwerk, waarmee duidelijk wordt hoe divers het netwerk na vijf jaar is.

Een greep uit de artikelen:

 • Boven op een berg verhalen:

  De erfgoedsector zou best wat meer branie mogen tonen, vindt Beeld en Geluid-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer. ‘We moeten met z’n allen spannend willen zijn.’

 • Digitaal gebruik in beeld:

  Acht gedragsprofielen helpen erfgoedinstellingen inzicht geven in de behoeften en eisen die gebruikers van digitaal erfgoed hebben.

 • Inspelen op de netwerksamenleving:

  Tien jaar geleden werden de eerste bouwstenen voor de digitaal erfgoedstrategie gelegd. Enno Meijers, werkzaam bij het NDE, vertelt over netwerkdenken, samenwerking en de gebruiker centraal.

 • Proost op het netwerk:

  Stichting Heineken Collection heeft zich aangesloten bij het Netwerk Digitaal Erfgoed. Collectiemanager Demelza van der Maas vertelt waarom deelname zo belangrijk is.

 • Samenwerking over de grens:

  Niet alleen in Nederland maar ook elders wordt de noodzaak tot samenwerking op het gebied van digitaal erfgoed gevoeld. Een verkenning van buitenlandse netwerken.

Je kunt de hele special downloaden of online lezen.

Categorie :

Commententaren zijn gesloten.Translate »
Top