beeldband

Save the screensaver

14 februari 2017 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

We kennen ze allemaal nog wel: de langsvliegende windows-icoontjes, vliegende broodroosters, zwemmende vissen en voorbijtrekkende teksten op het beeldscherm – oftewel de screensavers die ervoor zorgden dat je computerscherm niet zou inbranden wanneer het beeld te lang stilstond. Deze digitale kunst is nu onderwerp van een tentoonstelling bij Het Nieuwe Instituut.

Historie

Twintig jaar geleden werden de eerste screensavers ontwikkeld voor de PC’s van IBM. Deze waren nog in eerste instantie nog heel rudimentair door de beperkingen van de toenmalige hardware en software. Maar al snel werd de screensaver een gewild object voor programmeurs en ontstond er een enorme variëteit, waarbij slapende computerschermen werden omgebouwd tot kleurrijke vuurwerkshows, visuele verbeeldingen van wiskundige formules en immense ruimtelijke constructies. Hoe kwamen deze beelden tot stand, wie waren de makers ervan en waaruit bestond hun beeldtaal?

screensavers

Screensavers

 

Tentoonstelling

In de tentoonstelling ‘Sleep Mode: The Art of the Screensaver bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam geeft internetkunstenaar Rafaël Rozendaal antwoord op deze vragen. Screensavers worden via grote projectors getoond als kunstobjecten op de muren van een verduisterde ruimte, als ware het een grote videotunnel. De screensaver is een computerprogramma geschreven voor een specifiek doel. Maar het is meer dan dat: screensavers zijn tegelijkertijd computerkunst; software die algoritmische regels volgt en de computer onvoorspelbare dingen laat doen.

Save the screensaver

Inmiddels zijn onze huidige lcd-schermen zijn niet meer gevoelig voor inbranden. De screensaver is dus niet meer noodzakelijk en dreigt in vergetelheid te raken – iets wat veel andere digitale technologie ook is overkomen (de floppydisk, DOS en wordperfect bijvoorbeeld). Screensavers zijn eigenlijk ook nooit ontworpen om te worden bewaard. De tentoonstelling ‘Sleep Mode’ is dan ook een pleidooi voor het duurzaam toegankelijk houden voor een uniek digitaal fenomeen. Overigens ziet de Rozendaal, samensteller van de tentoonstelling, dit niet zo somber in: “Software blijft bestaan zolang er mensen zijn die het interessant vinden. Verschillende liefhebbers hebben verschillende versies van screensavers bewaard. Je kunt ze downloaden van het web. De makers leven bovendien nog, die heb ik kunnen interviewen. Misschien dat het over honderd jaar lastiger is, maar dan vormt deze tentoonstelling misschien weer een referentiepunt. De screensavers zijn een interessant fenomeen, daarom overleven ze.”

De tentoonstelling is nog tot 25 juni te bezoeken.

 

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top