beeldband

Save the Date: Werelddag van de Digitale Duurzaamheid – 29 november 2018

27 augustus 2018 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Op 29 november 2018 brengt World Digital Preservation Day (voorheen International Digital Preservation Day) mensen en instellingen vanuit de hele wereld samen om stil te staan bij hun bijdrage aan het behouden van ons digitale erfgoed.

Deze dag is een initiatief van de Britse Digital Preservation Coalition (DPC) en een groot aantal internationale partners, waaronder het Netwerk Digitaal Erfgoed. Organisaties en collectiebeherende instellingen in de domeinen archief, musea, bibliotheken, wetenschap en AV/media worden van harte uitgenodigd om deel te nemen.

 

Over Werelddag van de Digitale Duurzaamheid

De Werelddag van de Digitale Duurzaamheid is bedoeld om het dagelijkse werk te laten zien van iedereen die betrokken is bij of nadenkt over digitale duurzaamheid. Er vinden die dag wereldwijd tal van gerelateerde evenementen plaats. Het Netwerk Digitaal Erfgoed coördineert alle activiteiten in Nederland.

“World Digital Preservation Day (WDPD) is een geweldige kans om meer bekendheid te geven aan al het werk dat er wereldwijd wordt verzet: collecties die anders verloren waren gegaan en nu veiliggesteld zijn voor de toekomst, de toegang tot belangrijke informatie en de kennis en kansen die gecreëerd zijn door digitale materialen duurzaam te bewaren”, zo laat Sarah Middleton, Head of Advocacy and Communications bij DPC, weten.

Digital Preservation Awards

Dit jaar komt het enerverende traject van nominaties, shortlists en de uiteindelijke winnaars in Amsterdam tot een feestelijk hoogtepunt met het uitreiking van de Digital Preservation Awards. De prijsuitreiking is onderdeel van de internationale conferentie die het Netwerk Digitaal Erfgoed samen met de Digital Preservation Coalition en het Amsterdam Museum organiseert, ter gelegenheid van de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid.

Digitally Endangered Species

De zogenaamde Bit List of Digitally Endangered Species maakt ook weer zijn rentree dit jaar. Tijdens International Digital Preservation Day 2017 werd deze lijst voor het eerst door DPC uitgebracht. Daarop stond belangrijke digitale content die een groot risico loopt om verloren te gaan. In de 2018 editie krijgt de Bit List een update met alle bedreigde digitale soorten.

WDPD in Nederland

Het Netwerk Digitaal Erfgoed coördineert alle activiteiten die door Nederlandse collectiebeherende instellingen in de domeinen archief, musea, bibliotheken, wetenschap en AV/media worden opgezet rondom de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid. We roepen zoveel mogelijk erfgoedinstellingen op om aandacht te besteden aan deze dag en aan de eigen activiteiten op het gebied van duurzame toegang. Iedereen  – van data creators tot curators en consumenten van over de hele wereld – kan zijn eigen ‘Dag van de Digitale Duurzaamheid’ delen met een blog op onze website of de internationale hashtag #WDPD2018 in tweets of instagrams.

Meer informatie

De komende maanden maken we meer bekend over de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid 2018, de Digital Preservation Awards en over het programma voor de internationale conferentie die het Netwerk Digitaal Erfgoed in het kader van WDPD organiseert. Houd de Werelddag voor Digitale Duurzaamheid pagina op onze website in de gaten voor updates, volg de hashtag #WDPD2018 op Twitter of neem contact op met marcel.ras@netwerkdigitaalerfgoed.nl voor meer informatie.

 

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top