beeldband

Regionaal Archief Tilburg ondertekent manifest

30 januari 2020 Gepubliceerd door

Vandaag ondertekent Regionaal Archief Tilburg het manifest van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Daarmee onderschrijft weer een erfgoedinstelling in Noord-Brabant de principes van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed: digitaal erfgoed samen optimaal zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken.

Verregaande digitalisering

Bij Regionaal Archief Tilburg worden de archieven van twaalf gemeenten voor een groot publiek toegankelijk gemaakt. Ruim vijf miljoen gegevens voor stamboomonderzoek, bijna 60.000 foto’s en een groot aantal archieven zijn ingescand via de website beschikbaar (113 archieven zijn geheel gescand). Het archief streeft er onder andere naar om zichtbaarheid van de collectie te vergroten. Het besteedt bijvoorbeeld elke maand aandacht aan de filmcollectie, die via YouTube is gepubliceerd. En het archief is een van de initiatiefnemers van de Wiki Midden Brabant, een kennisbank met thematische lemma’s die ook door anderen aangevuld kan worden. Met wikiwoensdag belicht het archief elke woensdag een onderwerp uit de Wiki Midden-Brabant. Een deel van de online gegevens is via open data beschikbaar voor anderen, om te gebruiken op andere online platforms.

Gert-Jan de Graaf, directeur Regionaal Archief Tilburg: “Uiteindelijk wordt elke archiefdienst een virtuele organisatie, plaatsonafhankelijk en álles digitaal”.

Foto: Jojanneke van Zandwijk

Samen het maximale uit digitaal erfgoed halen

Onderdeel zijn van het Netwerk Digitaal Erfgoed betekent werken volgens bepaalde waarden. In het manifest staat bijvoorbeeld dat ernaar wordt gestreefd de gebruiker met behulp van digitale technieken grenzeloze toegang te bieden tot het erfgoed in Nederland. En dat de erfgoedinformatie op passende wijze beschikbaar is in het netwerk, zodat die efficiënter en effectiever beheerd, verbonden, verrijkt en gebruikt kan worden.

Steeds meer organisaties uit de erfgoedsector staan achter deze werkwijze en geloven dat we alleen het maximale uit digitaal erfgoed kunnen halen als we hierin samen optrekken.

Wil je meer weten of wil je het volledige overzicht van ondertekenaars zien? Ga dan naar de Manifestpagina of neem contact op via info@netwerkdigitaalerfgoed.nl.

Categorie :

Commententaren zijn gesloten.Translate »
Top