beeldband

Regionaal Archief Rivierenland garandeert vindbaarheid objecten

18 mei 2017 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Binnenkort biedt ook het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) zijn klanten de zekerheid van duurzaam werkende links naar het online archiefmateriaal. RAR maakt hiervoor gebruikt van persistent identifiers, die het in samenwerking met leverancier DE REE archiefsystemen en het Netwerk Digitaal Erfgoed in gebruik neemt.

Linkrot is verleden tijd

Linkrot (weblinks die na een adresverandering van een digitaal object niet meer werken en een foutmelding opleveren) vormt een groeiende ergernis voor internetgebruikers in het algemeen, en voor archiefbezoekers en wetenschappers in het bijzonder. De dode links bedreigen de vindbaarheid van online erfgoed en wetenschappelijke informatie. Persistent identifiers (PID’s) zijn unieke onveranderlijke identificatienummers die worden toegekend aan een digitaal object, waarna links niet meer kunnen breken. Bekijk ook de korte Youtubefilmpjes over persistent identifiers.

DE REE en het Netwerk Digitaal Erfgoed

Softwareleverancier DE REE archiefsystemen bouwt met steun van het Netwerk Digitaal Erfgoed in hun collectiebeheersoftware de mogelijkheid in om PID’s te gebruiken. Instellingen die net zoals het RAR van deze mogelijkheid gebruikmaken, kunnen hun bezoekers de zekerheid bieden van online archiefmateriaal dat vindbaar blijft.

Het project Persistent Identifiers van het Netwerk Digitaal Erfgoed zorgde er eerder met softwareleverancier Picturae voor dat het Noord-Hollands Archief, het Archief Eemland, het Regionaal Archief Zutphen, de Groninger Archieven en Regionaal Archief Tilburg zich beschermd weten tegen linkrot. Inmiddels maken ook andere archieven van deze nieuwe dienst gebruik.

Meer informatie

Het project Persistent identifiers van het Netwerk Digitaal Erfgoed ontwikkelde onder leiding van het Nationaal Archief ook de PID-wijzer: een keuzehulp en leermiddel voor instellingen bij het selecteren van het meest geschikte type persistent identifier. Lees verder op de website van de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid, coördinator van het project.

 

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top