beeldband

Publicatie Person Name Vocabulary

3 december 2018 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, het CBG | Centrum voor Familiegeschiedenis en het Nationaal Archief hebben samen het Person Name Vocabulary (PNV) ontwikkeld. Op 9 november heeft het Huygens Instituut PNV gepubliceerd op https://w3id.org/pnv/. Dit is een belangrijk resultaat, waarvan het hele Netwerk Digitaal Erfgoed kan profiteren.

Zoeken op persoonsnamen

Zoeken op persoonsnamen is één van de meest gebruikte manieren om informatie te vinden in archieven en erfgoedcollecties. In veel indexen, onderzoeksgidsen en wetenschappelijke projecten staan personen en persoonsnamen centraal. Om personen en persoonsnamen als Linked Open Data beschikbaar te stellen is een ‘vocabulaire’ nodig: een definitie van de termen die worden gebruikt, bijvoorbeeld voornaam ‘GivenName’. Veel gebruikte internationale vocabulaires zijn Schema.org en FOAF. Deze beschrijven alleen niet de bijzonderheden van Nederlandse persoonsnamen zoals tussenvoegsels en patroniemen. Twee voorbeelden:

Een veel voorkomende Nederlandse naam is “Jan de Vries”. De volledige naam bestaat uit 3 onderdelen: voornaam, tussenvoegsel en achternaam. In Nederland zijn we gewend om op “Vries” te zoeken. Maar in België en ook in andere landen zoekt men op tussenvoegsel. In dit voorbeeld op “de”. Dit publiek verwacht dan ook de naam te vinden op “De Vries”. Door het Person Name Vocabulary is mogelijk om deze naamonderdelen te scheiden en vervolgens op verschillende manieren te presenteren.

Person Name Vocabulary

Voorbeeld uit het Person Name Vocabulary

Patroniemen, zoals in Michiel Adriaensz. de Ruyter, kunnen voor dezelfde verwarring zorgen. En ook hier biedt PNV uitkomst. Voor Nederlanders is het patroniem “Adriaensz.” iets anders dan een voornaam. De genealogische XML-standaard A2A modelleert een patroniem in een afzonderlijk veld. En ook in WieWasWie kan op patroniem gezocht worden. De internationale vocabulaires Schema.org en FOAF hebben er echter geen term voor. Het Person Name Vocabulary wel.

PNV verwijst naar andere vocabulaires. Hierdoor worden automatisch links gelegd naar de bronnen, bijvoorbeeld Wikipedia. Het Nationaal Archief gaat het PNV gebruiken voor persoonsnamen in indexen en foto’s. Het Huygens Instituut voor het Biografisch Portaal en andere bronnen. Het PNV legt automatisch verbindingen tussen persoonsgegevens, wanneer een gebruiker naar deze gegevens zoekt. Hiervoor hoeven het Nationaal Archief of het Huygens instituut niet expliciet links te leggen. Het PNV verwijst naar andere vocabulaires zodat er ook automatisch links gelegd kunnen worden naar deze bronnen, bijvoorbeeld de informatie over personen in Wikipedia.

Maak gebruik van het PNV

Hoe meer Nederlandse erfgoedinstellingen het PNV gebruiken hoe meer links er kunnen ontstaan tussen de verschillende bronnen en hoe beter zichtbaar en vindbaar het erfgoed wordt. Optimale zichtbaarheid, bruikbaarheid en houdbaarheid van erfgoed is het doel van de samenwerkende instellingen in het Netwerk Digitaal Erfgoed.

Stadsarchief Amsterdam, Netwerk Oorlogsbronnen en Tresoar hebben al aangegeven het PNV te willen gebruiken. De Digitaal Erfgoed Referentie Architectuur 2.0 (DERA 2.0) pleit voor het gebruik van Linked Open Data in de erfgoedsector. Een goed bruikbaar en breed gedeeld persoonsnamen vocabulaire is daar een belangrijke voorwaarde voor.

Meer informatie

Heb je vragen over het Person Name Vocabulary? Neem dan contact op met Ed de Heer, adviseur/projectleider Linked Open Data bij het Nationaal Archief.

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top