beeldband

Programma Studiedag ‘Het web gearchiveerd?’ bekend

11 september 2018 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Met datajournalist Henk van Ess en de Canadese historicus Ian Milligan als keynotesprekers belooft het donderdag 11 oktober een zeer interessante dag te worden voor wie geïnteresseerd is in webarchivering. Inschrijven voor de studiedag ‘Het web gearchiveerd’ is nog mogelijk.

Voorlopig programma bekend

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief organiseren gezamenlijk met het Netwerk Digitaal Erfgoed de landelijke studiedag webarchivering. Het programma van alweer de derde editie van deze bijeenkomst is nu grotendeels bekend. Dit jaar staan het gebruik en de gebruiker van het webarchief centraal. Wat is het nut van het verzamelen van websites en social media, voor wie doen we dat en wat kunnen we er dan vervolgens mee? Hoe archiveer je een complete YouTube cultuur, hoe kun je nieuws uit data halen en wie doen dat eigenlijk al? Wat gebeurt er buiten Nederland en wat bij de Rijksoverheid? Daarover praten Bellingcat-onderzoeker Henk van Ess, universitair hoofddocent Geschiedenis bij de Waterloo University Ian Milligan (bekend van o.a. het Archives Unleashed projecten diverse andere Nederlandse en Vlaamse experts op 11 oktober.

Hoe ziet de dag eruit?

Het voorlopige programma bevat twee keynote sprekers, parallelsessies gericht op verschillende typen gebruikers, onderzoekers en het brede publiek, en een aantal “lightning talks” waarin verschillende onderwerpen kort worden belicht, zoals het gebruik van webdata binnen journalistiek onderzoek, het verzamelen van social media en het opgraven van verdwenen webculturen.

Nationaal register webarchieven

Als klap op de vuurpijl lanceren we die dag het ‘nationaal register webarchieven‘. Dit register is in de afgelopen jaren ontwikkeld door het Netwerk Digitaal Erfgoed en biedt het eerste overzicht van door Nederlandse erfgoedinstellingen gearchiveerde websites. Met dit register krijgen eindgebruikers beter toegang tot webarchieven. Het register zorgt tevens voor verdere afstemming tussen erfgoedinstellingen bij het vormen van webarchieven.

Meer informatie & inschrijven

Komt u ook? Lees meer over het programma en kosteloos inschrijven (bij verhindering is afmelden gewenst). We zien u graag op 11 oktober!

De studiedag Webarchivering in 2016 bracht zo’n 120 geïnteresseerden samen bij Beeld en Geluid

Nog meer webarchivering

Houdt u zich bezig met webarchivering of webarchieven en altijd al benieuwd geweest wat er in een webarchief zit en wat er met de inhoud ervan kan worden gedaan? Kom dan op woensdag 10 oktober met uw laptop naar de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Tijdens de workshop ‘Wat zit er in het webarchief’ staat de inhoud van het webarchief centraal. Hoe is een webarchief opgeslagen, wat is een .warc bestand, wat zit er in dit bestand, wat kan een gebruiker hiermee en wat voor techniek is hiervoor nodig? De workshop zal worden geleid door Ian Milligan. Ook deze workshop is kosteloos. Er is plaats voor maximaal 25 deelnemers. Aanmelden kan door een e-mail te sturen aan Marcel Ras.

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top