beeldband

Online overheidsinformatie slecht traceerbaar

15 december 2016 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Gisteren bood de Erfgoedinspectie de Tweede Kamer een rapport aan over webarchivering bij de centrale overheid. Conclusies: de websites van de centrale overheid worden niet of nauwelijks gearchiveerd, terwijl het van groot belang is dat die informatie traceerbaar is: voor recht- en bewijszoekende burgers en bedrijven, voor de organisatie zelf en voor de maatschappij als mogelijk digitaal erfgoed.

Onderzoek naar webarchivering

Lees op de website van de Erfgoedinspectie meer over het rapport en de reactie erop van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Nick Chapel, senior inspecteur bij de Erfgoedinspectie, vertelde eerder over de uitkomsten van het rapport tijdens de studiedag Een web van webarchieven van de NCDD, het Netwerk Digitaal Erfgoed en Beeld en Geluid.

Nationale samenwerking in webarchivering

De NCDD en het Netwerk Digitaal Erfgoed onderschrijven het belang dat de Erfgoedinspectie hecht aan gedegen webarchivering, niet alleen van overheidsinformatie, maar ook van online informatie uit andere domeinen. De focus ligt daarbij op het samenwerken en het creëren van een overzicht  van kennis en activiteiten. In het project Coördinatie webarchivering van het Netwerk Digitaal Erfgoed, dat wordt gecoördineerd door de NCDD, werkt een groep professionals uit verschillende organisaties en domeinen toe naar meer samenwerking en een integrale aanpak bij webarchivering in Nederland. De onlangs opgerichte expertgroep Webarchivering richt zich op de concrete uitwerking en de voortzetting van de projectresultaten.

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top