beeldband

Online kennis en keuzehulp voor persistent identifiers

10 september 2019 Gepubliceerd door

Erfgoedinstellingen die ‘linkrot’ (gebroken online links) in hun collectie willen tegengaan, kunnen nu terecht op een nieuwe website. Op pidwijzer.nl lees je hoe je ‘persistent identifiers’ (PID’s) inzet om digitale objecten toegankelijk te houden en krijg je inzicht in geschikte types PID voor jouw situatie. De website is een product van de samenwerking in het Netwerk Digitaal Erfgoed en wordt beheerd door het Nationaal Archief.

Online keuzehulp

Op de site leer je aan de hand van 25 stellingen meer over het toepassen van persistent identifiers en word je op weg geholpen bij het kiezen van het meest geschikte type PID. De PID-wijzer was eerder te vinden op de website van de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid en is nu geactualiseerd.

Ervaringen delen

Veel instellingen geven aan geïnteresseerd te zijn in praktijkervaringen van anderen in het netwerk. Om die reden vragen we organisaties die PID’s implementeerden om hun ervaringen te delen, zodat anderen hiervan kunnen leren. Op dit moment zijn er op de site best practices beschikbaar van het Nationaal Archief, het Regionaal Archief Rivierenland en het Nationaal Museum voor Wereldculturen en de geleerde lessen van DEVENTit. Meer best practices volgen.

Uitbreiding

In het project Persistent Identifiers werken instellingen uit het Netwerk Digitaal Erfgoed onder leiding van het Nationaal Archief verder aan het faciliteren van het gebruik van persistent identifiers om erfgoedinformatie duurzaam toegankelijk te houden. We werken onder andere aan een overzicht van instellingen die PID’s gebruiken en aan een handleiding voor het gebruiken van PID’s voor zowel erfgoedinstellingen als eindgebruikers. Deze informatie delen we via pidwijzer.nl

Meer informatie

Neem een kijkje op pidwijzer.nl. Heb je nog vragen? Projectleider Remco van Veenendaal van het Nationaal Archief helpt je graag verder via remco.van.veenendaal@nationaalarchief.nl.

Categorie :

Commententaren zijn gesloten.Translate »
Top