beeldband

Nieuwe video’s over het hoe en wat van webarchivering

9 april 2018 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Waarom is het archiveren van online bronnen belangrijk voor erfgoedinstellingen? En als je aan de slag wilt met het aanleggen en toegankelijk maken van een webcollectie, hoe ga je dan te werk? Twee nieuwe video’s van het Netwerk Digitaal Erfgoed leggen het uit.

Webarchivering: waarom en hoe

De video’s zijn een product van het project Coördinatie webarchivering, dat door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid wordt geleid.

In de video Webarchivering – De vluchtigheid voorbij leggen we uit wat webarchivering is en welke redenen instellingen kunnen hebben voor het bewaren van online content. Het verhaal wordt geïllustreerd door bijdrages van experts van het Nationaal Archief, het Stadsarchief Rotterdam, de Radboud Universiteit en de Koninklijke Bibliotheek.

 

Screenshot uit de video Webarchivering - De vluchtigheid voorbij

 

In de vervolgvideo Webarchivering – Samen kunnen we meer ziet u hoe u kunt starten met webarchivering en wat u daarvoor nodig heeft. De Koninklijke Bibliotheek, Beeld en Geluid en het Stadsarchief vertellen over de keuzes die zij hebben gemaakt. Belangrijk is ook de kennis en ervaring die u kunt opdoen via collega-instellingen in het Netwerk Digitaal Erfgoed. Zo zijn er stappenplannen beschikbaar en wordt er gewerkt aan een Nationaal Register Webarchieven.

Screenshot uit de video Webarchivering - Samen kunnen we meer

Beide video’s zijn voorzien van een Engelstalige ondertiteling en mogen vrijuit gedeeld worden.

Meer informatie

Met deze video’s hopen we erfgoedprofessionals op weg te helpen met webarchivering bij hun instelling. Meer informatie over webarchivering, het Nationaal Register en de samenwerking in Nederland vindt u op de website van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met projectleider Arnoud Goos van Beeld en Geluid.

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top