beeldband

Nieuw onderzoek naar de vindbaarheid van erfgoedinformatie

1 augustus 2018 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Het Netwerk Digitaal Erfgoed streeft ernaar dat mensen die op zoek zijn naar digitaal erfgoed op een makkelijke manier de beste resultaten vinden. Daarvoor is het nodig dat alle digitale erfgoedinformatie in Nederland, beheerd door afzonderlijke instellingen, met elkaar verbonden wordt. In een nieuw onderzoek gaan we na hoe een belangrijk onderdeel van dit netwerk van erfgoedinformatie, het zoeken in gedistribueerde bronnen, opgezet kan worden.

Verbinden van erfgoedinformatie

Om gebruikers de beste toegang tot erfgoed te geven, werken we aan een zogenaamd ‘gedistribueerd netwerk van erfgoedinformatie’ waar idealiter alle Nederlandse erfgoedinstellingen deel van uitmaken. ‘Gedistribueerd’ houdt in dat alle digitale erfgoedinformatie (de erfgoedobjecten, zoals publicaties, wetenschappelijke data, audiovisueel materiaal, digitale kunst et cetera, en de beschrijvende informatie) in beheer blijft bij de instelling zelf (de bronhouder), en dat er vervolgens verbindingen worden gemaakt tussen al die informatie. Die verbindingen zorgen ervoor dat je bij het zoeken naar bijvoorbeeld Vincent van Gogh meteen een rijkheid aan informatie vindt: relevante kunstwerken, boeken, onderzoeken, films en foto’s, geografische plaatsen (zijn voormalig atelier of woonhuis) et cetera.

Eigen selecties maken

Anderen kunnen die erfgoedbronnen gebruiken om hun eigen selectie van informatie te maken en die aan te bieden aan het publiek, bijvoorbeeld in de vorm van een online themacollectie of een handige app. Daarvoor is het nodig dat je tegelijkertijd in meerdere bronnen kan zoeken. Samen met onderzoekers Ruben Verborgh en Miel Vander Sande van imec – Universiteit Gent – IDLab gaan we uitzoeken wat er nodig is in het ontwerp van het netwerk van erfgoedinformatie om dit zoeken in gedistribueerde bronnen mogelijk te maken.

Daarbij maken we zoveel mogelijk gebruik van echte erfgoedinformatie van instellingen die deelnemen aan het Netwerk Digitaal Erfgoed. We hebben hiervoor Linked Data beschikbaar van onder meer de Stichting Omroep Muziek, het Amsterdam Museum, de Koninklijke Bibliotheek, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Stadsarchief Amsterdam. Voor de termen uit terminologiebronnen hebben we de beschikking over datasets van onder andere AdamNet, de Koninklijke Bibliotheek, Netwerk Oorlogsbronnen, DBpedia en GeoNames.

Resultaten

Het onderzoek start deze zomer en levert een architectuurmodel op en (waarschijnlijk in een latere fase) een software-prototype. Het onderzoeksrapport maken we in het najaar via deze website beschikbaar.

Meer informatie

Dit onderzoek maakt deel uit het van werkprogramma Digitaal Erfgoed Bruikbaar van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Bekijk ook het position paper Naar een gedistribueerd netwerk van erfgoedinformatie [PDF]. Wilt u meer informatie over het onderzoek of het werkprogramma? Neem dan contact op met Sjors de Valk, adviseur bij het Netwerk Digitaal Erfgoed, via sjors@sjorsdevalk.nl.

 

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top