beeldband

Nieuw: kennisplatform Webarchivering

1 maart 2017 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Wilt u op de hoogte blijven van de stand van zaken van webarchivering in Nederland en de samenwerking daarbij? Word dan lid van het nieuwe kennisplatform Webarchivering dat de expertgroep Webarchivering van de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid heeft opgezet. Hier kunt u discussies opstarten, informatie delen en uw kennis op peil houden.

Over webarchivering

Het internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Maar het web is vluchtig en de informatie waarop je vandaag je beslissing baseert, kan morgen verdwenen zijn. Voor een grote hoeveelheid online informatie geldt echter dat het wenselijk en soms zelfs noodzakelijk is dat deze toegankelijk blijft, ook nadat het offline wordt gehaald. De redenen hiervoor zijn divers: naast cultuurhistorische gronden (collecties van culturele instellingen, maar ook sociale media die veel inzicht geven over het tijdsbeeld) gaat het ook om archiefwettelijke plichten (overheidsinformatie), wetenschappelijke redenen, bedrijfsbelangen en juridische en journalistieke overwegingen.Webarchivering is daarom van groot belang, maar vindt in Nederland nog te weinig en te versnipperd plaats.

De expertgroep Webarchivering heeft het kennisplatform Webarchivering ingericht met als doel de samenwerking tussen mensen en organisaties te bevorderen en daarnaast kennis over het archiveren van websites en sociale media te ontwikkelen en uit te wisselen.

Lid worden

Het kennisplatform Webarchivering is onderdeel van Informatie 2020, een verzamelplek voor interessegroepen rondom de duurzame toegankelijkheid van digitale informatie. Informatie 2020 maakt gebruik van het Pleio-platform. Om lid te worden van het kennisplatform Webarchivering maakt u eerst een account aan bij Pleio. Vervolgens gaat u in het linkermenu naar het kennisplatform Webarchivering (helemaal onderaan) en klikt u op ‘lid worden’. Welkom!

Meer informatie

Lees meer over domeinoverstijgende samenwerking in Nederland op het gebied van webarchivering in de expertgroep Webarchivering en bekijk het project Coördinatie webarchivering van het Netwerk Digitaal Erfgoed onder projectleiding van Beeld en Geluid.

 

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top