beeldband

Nederlandstalige catalogus helpt bij opstellen duurzaamheidsbeleid

28 maart 2017 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Voor elke organisatie met een missie om digitale informatie voor de lange termijn toegankelijk te houden, is duurzaamheidsbeleid onmisbaar. Maar waar begin je? De Catalogus Duurzaamheidsbeleid op de nieuwe NCDD-wiki levert de bouwstenen voor zulk beleid en biedt van alle afzonderlijke elementen een uitwerking in het Nederlands.

Catalogus van elementen van duurzaamheidsbeleid

De catalogus is een aangepaste Nederlandse vertaling van de Catalogue of Policy Elements, die in 2014 gepubliceerd werd door het Europese project SCAPE. Binnen SCAPE werd een beleidskader digitale duurzaamheid ontwikkeld (SCAPE Policy Framework) waarbij drie niveaus van beleid worden onderscheiden, waarvan tot nu toe twee niveaus (die van Beleidsuitgangspunt en Beleidsuitwerking) in de catalogus beschreven zijn. De niveaus moeten nauw op elkaar afgestemd zijn om consistentie van beleid te bewaken. Deze samenhang tussen verschillende niveaus van beleid in een organisatie is de basis van het SCAPE-beleidskader.

Nederlandse versie

De projectgroep Duurzaamheidsbeleid van het Netwerk Digitaal Erfgoed en de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD) heeft onder leiding van de Koninklijke Bibliotheek de vertaling van de Engelstalige catalogus op zich genomen. Hiermee komen zij tegemoet aan een veelgehoorde behoefte van instellingen om informatie over digitale duurzaamheid in het Nederlands te kunnen gebruiken. De catalogus is gepubliceerd op de nieuwe NCDD-wiki, die in de toekomst met meer onderwerpen uitgebreid wordt.

Catalogus Duurzaamheidsbeleid

Uit de catalogus: een gedeelte van de uitwerking van het beleidselement Integriteit

Onderdelen

De catalogus is opgebouwd rondom een tiental beleidsuitgangspunten, die ieder bestaan uit verschillende elementen. Van deze beleidselementen wordt onder meer beschreven waar het precies om gaat, waarom het van belang is, wat het risico is en wie betrokkenen en belanghebbenden zijn. Elk beleidselement wordt geïllustreerd met een (waar mogelijk ook Nederlands) voorbeeld.

Andere Nederlandstalige documenten over duurzaamheid

Onlangs bracht de projectgroep Certificering van het Netwerk Digitaal Erfgoed en de NCDD een Nederlandse vertaling uit van de basiseisen voor certificering van digitale respositories van Data Seal of Approval en ICSU World Data System.

Ook zijn de nestor-richtlijnen voor zelfevaluatie van digitale archieven sinds kort in het Nederlands beschikbaar, met dank aan dezelfde projectgroep.

Meer informatie

Heeft u vragen over de nieuwe Nederlandstalige catalogus voor duurzaamheidsbeleid, neem dan contact op met projectleider Barbara Sierman (Koninklijke Bibliotheek). NCDD-programmamanager Marcel Ras is beschikbaar voor algemene vragen over de NCDD en het Netwerk Digitaal Erfgoed.

Gecategoriseerd in :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top