beeldband

Datamodel voor Register opgeleverd

4 april 2019 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

In het Netwerk Digitaal Erfgoed wordt druk gewerkt aan het delen van erfgoeddata in de vorm van linked open data. Een belangrijke bouwsteen hiervoor is het Register. Dit is een overzicht van deelnemende organisaties en de datasets die zij ter beschikking stellen. Onlangs hebben we het datamodel voor het Register opgeleverd. Dit datamodel geeft aan welke gegevens organisaties aan moeten leveren over zichzelf en hun datasets om zo goed vindbaar te zijn binnen het netwerk.

Praktijkgericht ontwikkelen

Sinds begin 2018 is een werkgroep van het werkprogramma Digitaal Erfgoed Bruikbaar bezig geweest met de ontwikkeling van het datamodel voor het Register. Deelnemers zijn de Koninklijke Bibliotheek, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Nationaal Archief. De werkgroep maakte voor het datamodel van het Register gebruik van best practices van binnen en buiten de erfgoedsector. Uiteindelijk is een datamodel opgeleverd dat voldoet aan de gestelde eisen en dat tevens werkbaar is voor erfgoedinstellingen. De sectorale knooppunten gaan hun werkwijze hier op aanpassen en we hopen dat andere instellingen spoedig volgen. Hierover volgt binnenkort nog meer informatie.

Hoe verder?

Nu het datamodel klaar is, gaan we verder met een inventarisatie van alle datasets in de erfgoedsector. Met behulp daarvan kunnen we een proof of concept laten zien. We delen de tussentijdse resultaten tijdens de HackaLOD die in november wordt georganiseerd. Meer informatie hierover staat binnenkort op deze website.

Meer informatie

Heb je vragen over het Register? Alle documentatie staat bij elkaar op de pagina Register. Ed de Heer (informatiemanager/projectmanager bij het Nationaal Archief) kan je aanvullende informatie geven via ed.deheer@nationaalarchief.nl.

 

Gecategoriseerd in :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top