beeldband

NDE-onderzoek op SEMANTiCS-conferentie

10 september 2019 Gepubliceerd door

De eerste resultaten uit het onderzoek ‘Zoeken in gedistribueerde erfgoedinformatie’ zijn op de SEMANTiCS-conferentie in Karlsruhe gepresenteerd. SEMANTiCS is de toonaangevende Europese conferentie over semantische webtechnologie en kunstmatige intelligentie.

Onderzoek gedistribueerd netwerk van erfgoedinformatie

Hoe kan erfgoedinformatie zo gericht mogelijk gevonden worden door gebruikers? En hoe kan dit gedaan worden zonder dat de informatie, beschikbaar in talloze bronnen bij talloze erfgoedinstellingen, vooraf verzameld moet worden? Er bestaan nog geen pasklare oplossingen om dit voor elkaar te krijgen. Daarom heeft het Netwerk Digitaal Erfgoed, als onderdeel van het werkprogramma Digitaal Erfgoed Bruikbaar, een eerste onderzoek laten uitvoeren naar de technische mogelijkheden voor de erfgoedsector. Het onderzoek draagt bij aan de ontwikkeling van het zogeheten gedistribueerd netwerk van erfgoedinformatie.

Het onderzoek is gedaan door IDLab, een samenwerking tussen onderzoekscentrum imec en de universiteiten van Antwerpen en Gent. IDLab is gespecialiseerd in internettechnologie en data science, en maker van innovatieve webtoepassingen zoals Linked Data Fragments en Comunica. Daarnaast is informatiewetenschapper Herbert Van de Sompel (Data Archiving and Networked Services – DANS) betrokken als adviseur. Van de Sompel is medebedenker van protocollen als Memento en ResourceSync.

Model ‘source selection’

Steeds meer erfgoedinstellingen maken hun erfgoedinformatie online beschikbaar als Linked Data, een methode om informatie gestructureerd aan te bieden. Maar hoe krijgen gebruikersapplicaties – zoals websites en apps – vervolgens toegang tot deze informatie? Hoe weten deze applicaties welke instelling welke informatie heeft om te presenteren aan gebruikers?

Het onderzoek verkent de mogelijkheden van source selection, een zoekmethode om de meest relevante bronnen te selecteren die een zoekvraag kunnen beantwoorden. Dit is uitgewerkt in een theoretisch model, waarmee source selection toegepast wordt in drie stappen.

Meer informatie

Wil je meer weten over de resultaten, het uitgewerkte model of het vervolg? Lees de onderzoekspaper [PDF] die is ingediend voor de conferentie of bekijk de projectpagina ‘Zoeken in gedistribueerde erfgoedinformatie’.

Categorie :

Commententaren zijn gesloten.Translate »
Top