beeldband

Museum van Wereldculturen en Cit zetten stappen tegen linkrot

8 februari 2016 Gepubliceerd door

Links die niet meer werken zijn één van de grootste ergernissen op internet. Voor musea betekent dit een uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat je collectie de komende decennia via internet toegankelijk is en vindbaar blijft? Het Nationaal Museum van Wereldculturen (bestaande uit het Museum Volkenkunde, het Tropenmuseum en het Afrika Museum) werkt nu met het project Persistent Identifiers van het Netwerk Digitaal Erfgoed aan een permanente oplossing hiervoor.

Persistent Identifiers in TMS
Samen met Cit, de Nederlandse leverancier van collectiebeheersysteem The Museum System (TMS), wordt gewerkt aan het inbouwen van zogenaamde Persistent Identifiers in TMS. Deze universele technische oplossing zorgt er met behulp van unieke en permanente identificatienummers voor dat links nooit meer doodlopen, ook niet als webadressen veranderen. Zo blijven objecten uit de collectie altijd en overal eenduidig refereerbaar en vindbaar. Het streven is om deze oplossing zo te realiseren dat ook andere musea die TMS gebruiken hiervan kunnen profiteren en linkrot kunnen tegengaan.

Digitaal is vluchtig
Met materiaal als papier, inkt, olieverf en dergelijke is generaties lang ervaring. De veranderingen in de digitale wereld volgen elkaar echter binnen één generatie al op. Hardware en software veranderen snel en het internet zelf is nog geen drie decennia oud. Ook de webadressen die instellingen gebruiken zijn nog heel veranderlijk. Voor degenen die naar de digitale collecties willen verwijzen, is dit een probleem. Na verloop van tijd werken de links niet meer. Tot enkele jaren geleden was deze “linkrot” weliswaar zeer vervelend, maar geen grootschalig probleem. Dat is veranderd door de komst van aggregatoren zoals Europeana en het beschikbaar stellen van open data. Op grote schaal wordt de metadata van digitale objecten verzameld en op andere websites hergebruikt. Het veranderen van het oorspronkelijke adres, bijvoorbeeld als gevolg van samenwerkingsverbanden tussen musea, betekent dan opeens dat tienduizenden links niet meer werken. Voor het imago en de autoriteit van musea is dit zeer nadelig.

Nationale samenwerking voor Persistent Identifiers
Om Persistent Identifiers op grotere schaal in Nederland in gebruik te kunnen nemen, is het project Persistent Identifiers gestart. Het project maakt deel uit van het werkpakket Digitaal Erfgoed Houdbaar van het Netwerk Digitaal Erfgoed en wordt uitgevoerd door de NCDD-partners. Zie voor meer informatie en contactgegevens de projectpagina op de NCDD-site.

Categorie :

Commententaren zijn gesloten.Translate »
Top