beeldband

Media Suite: ‘big erfgoed data’ toegankelijk

5 april 2019 Gepubliceerd door

Op 5 april is bij Beeld en Geluid de Media Suite gelanceerd. Met deze tool wordt het mogelijk om via één omgeving onderzoek te doen binnen meerdere grote multimediale erfgoedcollecties.

Wat is de Media Suite?

De Media Suite is een online omgeving met tools voor onderzoekers om data te doorzoeken, te verkennen en te analyseren. Maar het is ook meteen mogelijk om de mediaobjecten te bekijken, door audio en video te browsen, annotaties en visualisaties te maken en onderzoeksdata te ordenen, bewaren en exporteren. Door meerdere collecties op één centrale ‘virtuele’ plek bereikbaar te maken, wordt een grote stap gemaakt in data science op het gebied van erfgoed.

Geautomatiseerde ontsluiting van collecties

De Media Suite maakt gebruik van Artificiële Intelligentie, waaronder beeld- en spraakherkenning, om geautomatiseerd collecties te beschrijven. Daarnaast is CLARIAH bezig met een landelijke ICT-infrastructuur die het mogelijk moet maken dat meer datacollecties op het gebied van de geesteswetenschappen aan kunnen sluiten. Op dit moment zijn (delen van) de collecties van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, EYE Filmmuseum, Data Archiving and Networked Services en de Koninklijke Bibliotheek toegankelijk via de Media Suite.

Meer informatie

Je vindt meer over de achtergrond van de Media Suite op de website van CLARIAH. De Media Suite zelf is toegankelijk voor studenten en medewerkers van de sociale- en geesteswetenschappen. Zij kunnen met het account van hun instelling inloggen op mediasuite.clariah.nl

Gecategoriseerd in :

Commententaren zijn gesloten.Translate »
Top