beeldband

Linkrot binnenkort verleden tijd voor collecties Atlantis

4 juli 2017 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

De digitale collecties van het Centraal Bureau voor de Statistiek, het Regionaal Archief Nijmegen en het Gemeentearchief Ede zijn binnenkort beschermd tegen linkrot. De organisaties werken met leverancier DEVENTit en het Netwerk Digitaal Erfgoed aan het inbouwen van persistent identifiers, unieke identificatienummers, in collectiebeheersysteem Atlantis.

Livegang in het najaar

Atlantis maakt gebruik van de persistent identifier-service van SURFsara. Naar verwachting is de implementatie in het najaar gereed. Gebruikers van de drie digitale collecties weten zich dan verzekerd van toegang tot de informatie die ze zoeken, al is deze verplaatst naar een andere plek.

Linkrot voorkomen

Linkrot (weblinks die na een adresverandering van een digitaal object niet meer werken en een foutmelding opleveren – de welbekende 404-melding) vormt een groeiende ergernis voor internetgebruikers in het algemeen en voor archiefbezoekers en wetenschappers in het bijzonder. De ‘dode’ links bedreigen de vindbaarheid van online erfgoed en wetenschappelijke informatie. Persistent identifiers (PID’s) zijn unieke onveranderlijke identificatienummers die worden toegekend aan een digitaal object, waarna links niet meer kunnen breken. Bekijk ook het korte filmpje “Wat zijn persistent identifiers?”:

Samenwerking met Netwerk Digitaal Erfgoed

De implementatie van persistent identifiers in Atlantis is mogelijk door steun van het Netwerk Digitaal Erfgoed, een landelijk samenwerkingsverband dat zich richt op betere zichtbaarheid, bruikbaarheid en houdbaarheid van digitaal erfgoed. Met het project Persistent identifiers stimuleert het netwerk softwareleveranciers om PID’s in te bouwen in hun collectiebeheersystemen. Naast DEVENTit (Atlantis) zijn ook DE REE Archiefsystemen (MAIS-MDWS) en Cit (TMS) hiermee bezig. Bij Picturae (Memorix) is de PID-functie inmiddels al in bedrijf.

Daarnaast ontwikkelde het projectteam de PID-wijzer: een leermiddel dat instellingen helpt bij de keuze voor het meest geschikte type PID.

Meer informatie

Na afronding van dit project kunnen andere Atlantisgebruikers ook gebruikmaken van de nieuwe PID-functionaliteit. Neem hiervoor contact op met DEVENTit.
Bekijk ook de nieuwsberichten over de invoering van PID’s bij Picturae en DE REE Archiefsystemen. Meer informatie over het project Persistent Identifiers vindt u op de website van de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid, partner in het Netwerk Digitaal Erfgoed.
 

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top