beeldband

Kosten van duurzame toegang in kaart

22 maart 2016 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Duurzame toegang tot uw collectie: dat kost wat, maar hoeveel precies? Een twintigtal Nederlandse collectiebeherende instellingen slaat de handen ineen om hier meer inzicht in te krijgen, en meer hulp is welkom.

Inzicht in de kosten

De organisaties werken samen in het project Kosten van duurzame toegang. Het project maakt deel uit van het werkpakket Digitaal Erfgoed Houdbaar, dat door de NCDD-partners wordt gecoördineerd. Het werkpakket is een van de drie onderdelen van de nationale strategie van het Netwerk Digitaal Erfgoed, die in 2015 van start ging. Het project Kosten van duurzame toegang, dat door onderzoeks- en adviesbureau BMC geleid wordt, wil organisaties in staat stellen de interne sturing, beheersing en voorspelling van de kosten te verbeteren en daarnaast de eigen kosten te kunnen vergelijken met sectorgenoten. Hiervoor bouwt het projectteam voort op de resultaten uit het Europese 4C-project.

Projectdeelnemers

Om een dergelijke vergelijking (benchmark) in de sectoren wetenschap, media, cultuur/erfgoed en overheid/archieven mogelijk te maken, is input nodig vanuit de sectoren zelf. Een twintigtal organisaties heeft zich inmiddels aangemeld om mee te werken en financiële gegevens aan te leveren. De benchmark die hiermee tot stand komt, is uitdrukkelijk bedoeld als hulpmiddel voor organisaties zelf, en niet als verantwoordingsinstrument voor derden. Naast de grote landelijke knooppunten (Koninklijke Bibliotheek, Nationaal Archief, DANS, Beeld en Geluid, DEN) nemen ook organisaties als het Meertens Instituut, EYE Filmmuseum, Het Nieuwe Instituut en het Noord-Hollands Archief deel aan het project. Kijk op de projectpagina voor het volledige overzicht van deelnemers.

Draagt u ook bij?

De inzet en aangeleverde informatie van projectdeelnemers vertaalt zich in een betere grip op de eigen kosten van duurzame toegang en de mogelijkheid om zich te vergelijken met collega-instituten en daarvan te leren. Hoe meer instellingen zich aansluiten, hoe groter ons gezamenlijke inzicht en dus houvast op de kosten wordt. We nodigen alle instellingen hierbij dan ook van harte uit om aan te sluiten. Projectleider Marcel Ras, tevens programmamanager NCDD, kan u precies vertellen wat hierbij komt kijken. Neem contact met hem op via marcel.ras@www.netwerkdigitaalerfgoed.nl.

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top