beeldband

KB verkent mogelijkheden metadateren met kunstmatige intelligentie

5 september 2019 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

De afgelopen maanden heeft een team van Koninklijke Bibliotheek(KB)-medewerkers samen met onderzoekers van verschillende universiteiten de mogelijkheden verkend van het automatisch beschrijven -metadateren-  van publicaties. De tussentijdse resultaten van die verkenning zijn nu beschikbaar in een whitepaper. Dit is interessant voor iedereen binnen de erfgoedsector die met soortgelijke ontwikkelingen bezig is of daarin is geïnteresseerd. 

Optimaliseren metadateren digitale teksten

Momenteel metadateert de KB publicaties op twee manieren: handmatig en door het overnemen van gegevens die ze verkrijgt via andere bronnen. De KB verwacht dat ze steeds meer publicaties gaat bewaren. Dit komt onder andere door de groei van digitaal vervaardigd materiaal (born digital) en de groeiende opslag van websites. Daarom wil de KB het handmatig beschrijven optimaliseren en digitale teksten door de computer laten interpreteren. 

Op de website van de KB lees je meer over de achtergrond van metadateren met kunstmatige intelligentie en kun je de whitepaper downloaden. 

 

Gecategoriseerd in :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top