beeldband

iPRES2018: Where art and science meet

28 september 2018 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Van 24 tot 27 september vond in Boston de 15de iPRES internationale conferentie over digitale duurzaamheid plaats. iPRES is de grootste en belangrijkste conferentie in dit vakgebied, waarbij een groot aantal experts de recente ontwikkelingen, nieuw onderzoek en dagelijkse praktijk met elkaar deelt. De conferentie werd dit jaar georganiseerd door Harvard University en MIT en trok ruim 450 experts uit de hele wereld, waaronder ook een aantal Nederlandse collega’s.

 

Baanbrekend

Het thema van de conferentie was “Where art and science meet”, met presentaties uit verschillende erfgoedsectoren, waaronder een aantal interessante ontwikkelingen met betrekking tot duurzame toegang tot digitale kunst. Ontwikkeling van preserveringstools kwam aan bod, een baanbrekende samenwerking tussen drie leveranciers van duurzaamheidssystemen, innovatief onderzoek en een oproep om meer kwantitatieve gegevens over duurzaamheid te verzamelen. De vraag of OAIS nog steeds voldoende houvast biedt om als leidraad te dienen, werd meerdere malen gesteld. Sluit OAIS nog wel aan op de complexiteit waar veel instellingen mee te maken hebben? De discussie hierover wordt zeker vervolgd.

Alle sessies na te lezen

Voor iedereen die er niet bij kon zijn, maar ook voor degenen die er wél waren: alle presentaties, verslagen van de sessies, tweets en papers zijn vrij beschikbaar via het Open Science Framework. Het is voor het eerst dat alle informatie van de conferentie als één geheel beschikbaar is. Het Netwerk Digitaal Erfgoed en de Digital Preservation Coalition zullen zich in het komende jaar inzetten om ook de proceedings van de vorige conferenties beschikbaar te krijgen.

Publieksprijs voor Nationaal Archief

iPRES kende ook een goede Nederlandse vertegenwoordiging. Collega’s van verschillende Nederlandse erfgoedinstellingen waren aanwezig, gaven presentaties en zaten discussiepanels voor. Het Nationaal Archief ging zelfs naar huis met de publieksprijs voor de beste poster ‘significant significant properties’. Met Erwin Verbruggen van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid als een van de program chairs is er ook aan de samenstelling van het programma van de conferentie een belangrijke Nederlandse bijdrage geleverd.

Volgend jaar in Amsterdam!

Traditie is dat aan het eind van iedere iPRES-conferentie de conferentie van het navolgende jaar wordt gepresenteerd. Dit jaar mocht het Netwerk Digitaal Erfgoed met trots de organisatie van iPRES 2019 in Amsterdam aankondigen. Dit werd gedaan met een promotiefilm en heel veel bloembollen. Van 16 tot 20 september vindt iPRES dus plaats in Nederland, in Amsterdam: een unieke gelegenheid om kennis te maken met de internationale digitale duurzaamheidsgemeenschap en kennis te nemen van nieuwe ontwikkelingen. Kijk voor meer informatie op de website van iPRES 2019: ipres2019.org.

Tulpen uit Amsterdam

 

 

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Translate »
Top