beeldband

Internet op de schop: innovatie in decentrale richting

6 september 2018 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter
Terwijl veel van ons genoten van een welverdiende vakantie, kwamen wereldwijd vermaarde IT-ontwikkelaars, web bouwers, onderzoekers, beleidsmakers en journalisten samen in het hoofdkwartier van The Internet Archive in San Francisco. Zij spraken met elkaar over de toekomst van het wereldwijde web. De uitvinder daarvan, Tim Berners-Lee maakt zich grote zorgen over zijn creatie. Het web zoals we dat nu gebruiken kent de nodige privacy-issues, is niet veilig, vaak onbetrouwbaar en niet vrij van censuur. Hij ziet een groot gebrek aan duurzame toegang van informatie op het internet op langere termijn.

Decentraal web, ook voor erfgoedinformatie

Tijdens die conferentie, Decentralized Web Summit 2018, sprak onder meer ook Ruben Verborgh over de toekomst van het gedecentraliseerde web. Ruben (professor semantische webtechnologie aan de UGent, en verbonden aan het gerenommeerde Leuvense onderzoekscentrum imec) werkt op dit moment samen met het Netwerk Digitaal Erfgoed aan een onderzoek naar de vindbaarheid van erfgoedinformatie en gebruikt daarbij de inzichten van het decentrale web. Wij werken aan een zogenaamd ‘gedistribueerd netwerk van erfgoedinformatie’ waar idealiter alle Nederlandse erfgoedinstellingen deel van uitmaken. ‘Gedistribueerd’ houdt in dat alle digitale erfgoedinformatie (de erfgoedobjecten, zoals publicaties, wetenschappelijke data, audiovisueel materiaal, digitale kunst et cetera, en de beschrijvende informatie) in beheer blijft bij de instelling zelf (de bronhouder), en dat er vervolgens verbindingen worden gemaakt tussen al die informatie.

Artikel: het web op zijn kop

Op de Vlaamse website Bloovi kun je een prikkelend artikel lezen over Ruben en zijn werk. Het is een mooie illustratie van de principes en uitgangspunten waarop we ons bij het Netwerk Digitaal Erfgoed ook baseren.

Gecategoriseerd in :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top