beeldband

In memoriam Johan Stapel

11 maart 2019 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Vorige week ontvingen wij het droevige bericht dat Johan Stapel, informatiemanager bij de Koninklijke Bibliotheek en tevens nauw betrokken bij het Netwerk Digitaal Erfgoed, overleden is.

Netwerkdenker ten voeten uit

In 2017 heeft Johan de werkgroep Termennetwerk van het Netwerk Digitaal Erfgoed opgestart. Vanwege zijn ziekte heeft hij dit werk helaas maar kort kunnen doen. Eerder nam hij het initiatief voor het koppelen van terminologiebronnen tussen de Koninklijke Bibliotheek en Beeld en Geluid. Ook was hij betrokken bij de organisatie van diverse edities van de HackaLOD.

Johan was ook erg begaan met het wel en wee rondom muziekcollecties. Hij heeft de Stichting Omroep Muziek (SOM) geïnspireerd om haar collectie beschikbaar te stellen via de principes van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed en meegedacht over mogelijkheden om samenwerking te bewerkstelligen tussen SOM en andere muziekcollecties, om deze weer beter toegankelijk te maken voor publiek.

Johan was een netwerkdenker ten voeten uit en altijd op zoek naar kansen voor betere verbindingen tussen mensen, organisaties en collecties. Hij was daarmee een belangrijke inspirator voor ons werk bij het Netwerk Digitaal Erfgoed. We zullen hem erg missen en wensen zijn dierbaren veel sterkte toe.

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top