beeldband

Hulp gevraagd: wat wil de erfgoedgebruiker?

30 juli 2018 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Hoe beter wij als erfgoedinstellingen weten wat het publiek verwacht bij het gebruiken van digitaal erfgoed, hoe beter we daar op in kunnen spelen. Het Netwerk Digitaal Erfgoed ondersteunt instellingen om hier inzicht in te krijgen. Bij dit gebruikersonderzoek is uw bijdrage erg welkom.

Gebruikersonderzoek

Het belangrijkste doel van de samenwerking van instellingen in het Netwerk Digitaal Erfgoed is het vergroten van de impact van digitaal erfgoed bij een grotere en meer diverse groep mensen in Nederland. Kennis van de gebruiker is daarbij cruciaal. Daarom gaan we gebruikersonderzoek doen, gericht op het maken van profielen die inzicht geven in de doelen die gebruikers van digitaal erfgoed hebben, in hun online gedrag, hun verwachtingen en de eisen die dat stelt aan het online aanbod (content, kanalen en functionaliteit van systemen). Het onderzoek wordt in augustus en september uitgevoerd door Maurits van der Graaf van onderzoeks- en adviesbureau Pleiade en is onderdeel van het werkprogramma Digitaal Erfgoed Zichtbaar.

Kennis delen

De resultaten van het onderzoek komen via de website van het Netwerk Digitaal Erfgoed beschikbaar voor vrijelijk gebruik door erfgoedinstellingen, bijvoorbeeld voor de doorontwikkeling van hun websites en online diensten.

Uw input?

Wij maken zoveel mogelijk gebruik van bestaand onderzoek, zodat we geen dubbel werk doen. Beheert uw organisatie een digitale collectie en heeft u ook gebruikersonderzoek laten uitvoeren, dan zouden we de resultaten ervan graag mee willen nemen in dit onderzoek. Zo helpen we elkaar vooruit.

Het gaat dan met name om gebruikersonderzoek naar uw digitale erfgoedinformatie en/of de door u gebruikte indeling in doelgroepen bij de ontwikkeling van digitale infrastructuur (zoals persona’s, segmentatie volgens gedrag en dergelijke).

Uiteraard komen de inzichten en resultaten van ons onderzoek ook weer voor u beschikbaar. Heeft u onderzoek gedaan en wilt u de resultaten daarvan met ons delen? Neem dan graag uiterlijk 27 augustus contact op met Chris Groeneveld, domeinmanager Digitaal Erfgoed Zichtbaar via chris.groeneveld@netwerkdigitaalerfgoed.nl of 06 51 44 80 00. We gaan graag met u in gesprek.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? U kunt Chris Groeneveld bereiken via de hierboven vermelde gegevens.

Gecategoriseerd in :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top