Het Literatuurmuseum tekent als 75ste organisatie het NDE-manifest

27 augustus 2020


H

Het is feest, want Stichting Nederlands Literatuurmuseum en Literatuurarchief zet als 75ste erfgoedorganisatie zijn handtekening onder het manifest van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). Het Nederlands Literatuurmuseum ziet het als zijn missie om de kracht van literatuur én de rijkdom van het Nederlands literaire erfgoed zichtbaar te maken. Met zijn activiteiten sluit het museum aan bij de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed, vertelt hoofd Collecties Bertram Mourits.


Foto van Bertram Mourits

Bertram Mourits

Linked open data

Het Literatuurmuseum is nauw betrokken bij het NDE-project PID&LOD bij de bron. ‘In dit project werken we met de leverancier van ons collectiebeheersysteem, DEVENTit, aan linked open data-functionaliteiten in het softwaresysteem Atlantis,’ zegt Bertram Mourits, hoofd Collecties van het Literatuurmuseum. ‘Lucebert bijvoorbeeld is schrijver en beeldend kunstenaar, en van hem zijn op meerdere plekken archieven aanwezig. Dankzij linked open data kunnen we zijn erfgoed als kunstenaar makkelijker koppelen aan zijn werk als schrijver. Zo kan de gebruiker Lucebert in beide rollen terugvinden, vanuit eenzelfde plek. In Atlantis kunnen we straks die link leggen.’

Literair erfgoed wereldwijd verbonden

Het uitgangspunt van het NDE-manifest is dat musea erfgoedinformatie digitaal kunnen en willen verenigen, waardoor grenzeloze toegang tot meerdere collecties mogelijk wordt. Door linked open data-technieken is dit binnen handbereik want informatie kan zo in samenhang getoond worden op diverse plekken. Mourits: ‘Het Literatuurmuseum is dé plek waar iedereen die iets wil weten over het Nederlands literaire erfgoed zou moeten beginnen. Net als dat eerstejaarsstudenten literatuur een rondleiding door het museum en archief krijgen, zouden wij ook het startpunt moeten zijn bij literair-historisch onderzoek.’

Toekomstideaal

Om de mogelijkheden van linked open data verder te onderzoeken wil het Literatuurmuseum een pilot doen met Tresoar, schatkamer en bewaarplaats van Frieslands geschiedenis. Het ideaalbeeld is dat als je op de website van het Literatuurmuseum iets zoekt over bijvoorbeeld Theun de Vries, je ontdekt dat Tresoar veel informatie over en van deze Nederlands-Friese schrijver in huis heeft.

Mourits ziet het al voor zich. ‘Stel, een student geeft “Theun de Vries’’ als zoekterm op onze website en krijgt in één oogopslag te zien waar ter wereld welke informatie te vinden is. Gedigitaliseerde stukken zijn direct inzichtelijk, of als zij niet online zijn, opvraagbaar.’

Als de pilot met Tresoar goed verloopt kan dit concept met veel meer organisaties uitgerold worden. Misschien is het Allard Pierson Museum de volgende partner die ook veel overlappende collecties heeft met het Literatuurmuseum. En natuurlijk is dit concept vervolgens toepasbaar op andere collecties dan van literair erfgoed. Zo kan erfgoedinformatie efficiënter worden beheerd, verbonden, verrijkt en gebruikt.

Wil je ook het manifest ondertekenen?

Het uitgangspunt van het Netwerk Digitaal Erfgoed is dat de erfgoedsector alleen het maximale uit digitaal erfgoed kan halen als alle partijen hierin samen optrekken. Zo kunnen we er gezamenlijk voor zorgen dat er meer mensen op een makkelijkere manier digitaal erfgoed kunnen gebruiken en beleven. Organisaties kunnen nu laten zien dat ze deze overtuiging delen door het manifest te onderschrijven.

Staat jouw organisatie ook achter de uitgangspunten van het Netwerk Digitaal Erfgoed en de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed? Laat dit dan zien met behulp van het manifest en sluit je aan bij het groeiende netwerk van organisaties.