beeldband

Gunstig tariefaanbod van SURFsara voor Handle-dienst

2 juni 2016 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Bibliotheken, musea, erfgoedinstellingen en onderzoeksinstituten kunnen vanaf deze maand profiteren van de voordelige tariefafspraken die de NCDD en het NDE met SURFsara hebben gemaakt over de afname van Handles. Handles zijn een type persistent identifiers, waarmee collectiebeherende instellingen kunnen voorkomen dat link rot ontstaat.

Robuust Europees netwerk

SURFsara, de Nederlandse IT-samenwerkingsorganisatie voor onderwijs en onderzoek, biedt een Handle-service aan in het kader van het European Persistent Identifier Consortium (EPIC). Dit is een samenwerkingsverband van universitaire datacentra dat het gebruik van persistent identifiers stimuleert. EPIC werkt vooral voor wetenschappelijke instituten en host nu al tientallen miljoenen Handles met een robuuste infrastructuur, zonder winstoogmerk. Instellingen kunnen er daardoor zeker van zijn dat bij SURFsara geregistreerde Handles altijd blijven werken.

Handles afnemen bij SURFsara

SURFsara biedt vanaf deze maand de Handle-dienst ook aan voor erfgoedinstellingen voor het scherpe tarief van 560 euro per jaar voor een individueel contract. De jaarlijkse kosten voor de zogenaamde prefix bedragen 40 euro per jaar en de eenmalige registratiekosten 40 euro. Alle bedragen zijn exclusief btw. De NCDD heeft met SURFsara ook een aantal kwantumkortingsregelingen getroffen. Deze regelingen gaan in bij inschrijving door 25 of meer organisaties. Geïnteresseerden kunnen voor individuele of gezamenlijke contracten contact opnemen met het project Persistent identifiers van de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid via info@www.netwerkdigitaalerfgoed.nl .

 

Project Persistent identifiers

De NCDD-partners (Nationaal Archief, Koninklijke Bibliotheek, Beeld en Geluid, Data Archiving and Networked Services en de Culturele Coalitie Digitale Duurzaamheid) werken onder leiding van het Nationaal Archief samen in het project Persistent identifiers om de duurzame toegang tot digitale collecties te bevorderen. Het project is onderdeel van het werkpakket Digitaal Erfgoed Houdbaar. Samen met de werkpakketten Digitaal Erfgoed Zichtbaar en Bruikbaar vormt deze het werkprogramma van het nationale Netwerk Digitaal Erfgoed, waarin vele collectiebeherende instellingen vertegenwoordigd zijn.

Behoefte aan permanente links

Steeds meer bibliotheken, musea, erfgoedinstellingen en onderzoeksinstituten zorgen ervoor dat digitale objecten via hun internetsites duurzaam vindbaar zijn, ook als het webadres verandert. Zij doen dit door het toepassen van permanente links, ook wel persistent identifiers genoemd (PID’s). Dit is een technische oplossing die bestaat uit unieke en permanente identificatienummers die gegarandeerd blijven werken, ook als online content van plaats verandert – iets dat veelvuldig voorkomt.

Handle of toch een andere PID?

Overweegt uw instelling ook om gebruik te gaan maken van persistent identifiers om zo langetermijntoegang tot uw collectie mogelijk te maken? Met de online PID-wijzer, een product van de projectgroep Persistent identifiers, krijgt u een kosteloos en onafhankelijk advies over het type persistent identifier dat het beste past bij uw situatie.

 

Gecategoriseerd in :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top