beeldband

Gezocht: nominaties voor de BitList 2019

18 juli 2019 Gepubliceerd door

Op 7 november, tijdens de World Digital Preservation Day, publiceert de Digital Preservation Coalition (DPC) de tweede update van de in 2017 opgestelde BitList: de lijst van ‘bedreigde digitale soorten’. Namens DPC roepen we je op om je bijdrage te leveren voor 30 augustus 2019.

risico classificaties BitList

BitList of Digitally Endangered Species

De BitList of Digitally Endangered Species benoemt belangrijke digitale content die een groot risico loopt om verloren te gaan of al zo goed als verloren is. Het gaat dan niet alleen om historische informatie op oudere dragers als USB-sticks, DVD’s, SD-kaarten en oude diensten als Videotex en Minitel, maar ook hedendaagse informatie als apps, games of bijvoorbeeld websites die met Flash draaien.

Voor dit soort materialen geldt vaak dat er geen partij is die verantwoordelijk is of verantwoordelijkheid neemt voor het langetermijnbeheer hiervan. Bovendien brengt het beheer ervan technische uitdagingen met zich mee.

Waarom een lijst van bedreigde digitale soorten?

De Digital Preservation Coalition wil met de BitList aandacht vestigen op de kwetsbaarheid van digitale informatie en het belang om dit materiaal voor de toekomst te bewaren. Maar het wil daarbij ook laten zien welke tools en services er al zijn om digitale soorten voor uitsterven te behoeden.

Meer informatie

Lees de hele call for nominations van de DPC.

Of bekijk de huidige BitList.

Categorie :

Commententaren zijn gesloten.Translate »
Top