beeldband

Geslaagde Kennisdag Digitale Duurzaamheid

14 juni 2016 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Met als hoofdthema ‘Doe ik het goed?’ organiseerden de NCDD-partners gisteren op het Amsterdam Science Park een goedbezochte kennisdag. De zestig deelnemers, afkomstig uit een breed scala aan organisaties en sectoren, kregen de laatste stand van zaken te horen uit de projecten die organisaties op weg helpen naar digitale duurzaamheid. Alle presentaties staan op Slideshare.

Congrescentrum Science Park

Ochtendprogramma ‘Doe ik het goed?’

Om als organisatie de vraag te kunnen beantwoorden of je het goed doet op het gebied van het duurzaam toegankelijk maken van je collecties, moet je eerst weten wat je zou moeten doen. Het opstellen van duurzaamheidsbeleid is daar een goed hulpmiddel voor. Barbara Sierman (Koninklijke Bibliotheek, projectleider Duurzaamheidsbeleid) ging hier in een presentatie op in. Met een projectteam werkt zij aan een Nederlands format dat organisaties op weg helpt bij het opstellen van duurzaamheidsbeleid. Hiervoor is het project ook nog op zoek naar Nederlandse voorbeelden van duurzaamheidsbeleidsstukken.
Vervolgens kunt u met behulp van een scoremodel vaststellen hoe volwassen uw organisatie al is. Bert Lemmens van PACKED presenteerde het Scoremodel Digitale Duurzaamheid aan de deelnemers, dat met behulp van een risico-analyse aangeeft hoe de organisatie ervoor staat en waar de prioriteiten voor actie liggen.
Voor duurzame toegang tot online data is het vervolgens van belang dat er zogenaamde Persistent Identifiers worden gebruikt, waarmee link rot wordt tegengegaan. Gijsbert Kruithof (Nationaal Archief, projectleider Persistent identifiers) vertelde over de online PID-wijzer, een keuzehulp die organisaties een advies geeft over het type persistent identifier dat het beste bij hen past. Tevens introduceerde hij de drie nieuwe korte filmpjes over persistent identifiers. Deze leggen in het kort uit hoe de identifiers bijdragen aan permanente toegang en hoe de invoering in zijn werk gaat.
Om te kunnen meten in hoeverre alle aspecten van digitale duurzaamheid voldoende zijn gewaarborgd binnen de organisatie, kunt u ten slotte een certificeringstraject doorlopen. Daarna weet u: ‘Doe ik het goed?’ Kees Waterman (DANS, projectleider Certificering) ging in op de drie verschillende niveaus van certificering en nut en noodzaak ervan voor organisaties, groot en klein.

Kennisdag Digitale Duurzaamheid

Middagprogramma: Software sustainability

Het Engelstalige middagprogramma stond in het teken van emulatie van cd-roms en het belang van software sustainability voor digitale duurzaamheid. Patrick Aerts (DANS, projectleider Software sustainability) benadrukte in zijn workshop dat het duurzaam toegankelijk maken van allerlei type data niet zoveel zin heeft als de bijbehorende software niet tevens blijvend beschikbaar kan worden gemaakt. Gastspreker Klaus Rechert (Universiteit van Freiburg) vertelde over de Emulation as a Service (EaaS) en de ervaringen uit onderzoek naar emulatie voor het toegankelijk maken van multimediale objecten. Tot slot wisselden deelnemers in de workshop van Gaby Wijers (LIMA, leider case study Cd-romarchivering) ervaringen uit over het toegankelijk maken van kunstwerken op cd-roms. Nina van Doren en Alex Michaan vertelden daarbij over het emulatie-onderzoek dat bij LIMA loopt.

Workshop Software sustainabilityWorkshop Cd-romarchivering

Graag tot ziens

Naast de tools en resultaten die op de Kennisdag gepresenteerd werden, verwachten we de komende maanden nog veel meer concrete resultaten. De projecten uit het werkpakket Digitaal Erfgoed Houdbaar van het Netwerk Digitaal Erfgoed worden in december 2016 namelijk allemaal afgerond. We hebben dan ook een flink aantal webinars, workshops, premières en bijeenkomsten in de planning om organisaties zoveel mogelijk op weg te helpen naar duurzame toegang, dus houd de agenda en nieuwsbrief van de NCDD in de gaten.

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top