beeldband

Geslaagde iPRES-conferentie

10 oktober 2017 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Van 25 tot 29 september vond in Kyoto, Japan, de toonaangevende jaarlijkse conferentie over digitale duurzaamheid iPRES plaats. Voor het programma waren meerdere Nederlandse bijdragen geselecteerd. Die werden internationaal goed gewaardeerd.

Nederlandse bijdragen

Alle sprekers werken bij organisaties die deel uitmaken van het Netwerk Digitaal Erfgoed en/of de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid. De aanwezigheid op deze conferentie was voor Nederland een goede gelegenheid om onze kennis en ervaringen internationaal te delen en contacten te leggen en te onderhouden. Bekijk de bijdrage aan het (Engelstalige) programma:

 • 26 september, 13.00 – 14.30 uur: Keynote Ingrid Dillo (Data Archiving and Networked Services)
  FAIR Data in Trustworthy Data Repositories. Open data and data sharing — The concept of trust and repository certification — Fair data in trustworthy digital repositories
 • 17 september, 8.50 – 10.20 uur: Remco van Veenendaal, Marcel Ras and Marie Claire Dangerfield (Digital Heritage Network)
  Getting Persistent Identifiers Implemented By ‘Cutting In The Middle-Man’ (short paper based on the Persistent identifier project)
 • September 27, 15.10 – 15.40h: Joost van der Nat and Marcel Ras (Digital Heritage Network)
  A Dutch approach in constructing a network of nationwide facilities for digital preservation together (short paper based on the Distributed facilities project)
 • September 28, 11.30 – 12.00h: Barbara Sierman and Kees Waterman (Digital Heritage Network)
  How the Dutch prepared for certification (full paper based on the Roadmap for certification project)
 • September 28, 15.30 – 18.30h: Joost van der Nat and Marcel Ras (Digital Heritage Network)
  A Dutch approach in constructing a network of nationwide facilities for digital preservation together (workshop based on the Persistent identifier project)

Alle papers zijn online te bekijken.

Lovende woorden

David Rosenthal, een internationaal gewaardeerd duurzaamheidsexpert, sprak zich in zijn blog lovend uit over ‘the Dutch approach’. Die komt bijvoorbeeld terug in de projecten Certificering van digitale repositories en Gedistribueerde voorzieningen. Hij onderschrijft het streven van het Netwerk Digitaal Erfgoed en de NCDD naar een balans tussen centralisatie enerzijds en volledige distributie anderzijds door met elkaar een netwerk van voorzieningen aan te leggen waar zoveel mogelijk instellingen gebruik van kunnen maken. Rosenthal licht ook andere hoogtepunten van het congres uit.

Voor een indruk van het congres als geheel kunt kijken in het gezamenlijke document dat deelnemers aan het congres hebben opgesteld. Hier vindt u naast aantekeningen ook een overzicht van de verschenen blogs.

iPRES in 2018 en 2019

Van 24 tot 27 september 2018 vindt iPRES plaats in Boston, Amerika. De conferentiewebsite is al in de lucht. In 2019 is de eer aan Nederland om de conferentie te mogen organiseren. Van 16 tot 20 september komt de iPRES-community dan bij elkaar in Amsterdam. De organisatie is in handen van het Netwerk Digitaal Erfgoed en de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid.

Gecategoriseerd in :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Translate »
Top