beeldband

Gedrag erfgoedgebruikers onder de loep

3 december 2018 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

De afgelopen maanden heeft onderzoeks- en adviesbureau Pleiade in opdracht van het Netwerk Digitaal Erfgoed in kaart gebracht hoe mensen gebruik maken, of willen maken, van digitaal erfgoed. Dat heeft geleid tot acht (voorlopige) gebruiksprofielen, die gebruikers indelen op basis van gedrag (behavioural segmentation). Zo’n segmentering is waardevol omdat bij elk type gedrag de wensen en eisen van gebruikers in kaart kunnen worden gebracht en erfgoedinstellingen hierop in kunnen spelen.

Vervolgonderzoek

De voorlopige gebruiksprofielen zijn tot stand gekomen op basis van literatuuronderzoek en workshops met experts van erfgoedinstellingen en softwareleveranciers. In de komende maanden gaat het Netwerk Digitaal Erfgoed in focusgroepen en/of observatie-onderzoek laten analyseren of de gevonden gebruiksprofielen in werkelijkheid beschrijven hoe mensen digitaal erfgoed gebruiken.

Verbeteren en gebruiken

Met de uitkomsten van het vervolgonderzoek stellen we de profielen waar nodig bij. Daarmee zijn ze klaar voor gebruik. We stellen de gebruiksprofielen via deze website beschikbaar aan alle geïnteresseerden in het Netwerk Digitaal Erfgoed. Je kunt ze bijvoorbeeld als handvat gebruiken bij het ontwikkelen van digitale dienstverlening, of bij het ontwerpen van een website. Wij verwachten dat de gebruiksprofielen medio maart gereed zullen zijn.

Meer informatie

Heb je belangstelling voor het toepassen van de profielen, of heb je er vragen over? Neem dan contact op met Chris Groeneveld, domeinmanager Digitaal Erfgoed Zichtbaar via chris.groeneveld@netwerkdigitaalerfgoed.nl of 06 51 44 80 00.

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top