beeldband

Garantie op vindbaarheid nu ook via DEVENTit

6 maart 2018 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Softwareleverancier DEVENTit bestaat 20 jaar en geeft daarom tot 1 april 20 procent korting op de afname van persistent identifiers. Persistent identifiers zijn een oplossing tegen ‘linkrot’: het veelvoorkomende probleem dat links naar of internetadressen van bijvoorbeeld een akte of scan na verloop van tijd niet meer werken.

Linkrot is verleden tijd

Linkrot (de bekende 404-melding) vormt een groeiende ergernis voor internetgebruikers in het algemeen, en voor archiefbezoekers en wetenschappers in het bijzonder. De dode links bedreigen de vindbaarheid van online erfgoed en wetenschappelijke informatie. Persistent identifiers (PID’s) zijn unieke onveranderlijke identificatienummers die worden toegekend aan een digitaal object, waarna links niet meer kunnen breken. Bekijk ook de korte Youtubefilmpjes over persistent identifiers en de PID-kennispagina.

Softwareleverancier DEVENTit heeft met steun van het Netwerk Digitaal Erfgoed in hun collectiebeheersoftware de mogelijkheid ingebouwd om PID’s te gebruiken. Instellingen die van deze mogelijkheid gebruikmaken, kunnen hun bezoekers de zekerheid bieden van online collecties die vindbaar blijven.

DEVENTit en het Netwerk Digitaal Erfgoed

Het project Persistent Identifiers van het Netwerk Digitaal Erfgoed zorgde er eerder met softwareleveranciers Picturae en DE REE Archiefsystemen voor dat vele erfgoedinstellingen zich beschermd weten tegen linkrot. Het project ontwikkelde onder leiding van het Nationaal Archief ook de PID-wijzer: een keuzehulp en leermiddel voor instellingen bij het selecteren van het meest geschikte type persistent identifier.

Wie jubileert, trakteert!

De jubileumactie van DEVENTit is een mooie kans om uw collecties blijvend vindbaar te maken. Voor meer informatie over deze actie en de implementatie van Persistent Identifiers door DEVENTit kunt u contact opnemen met Herre-Jan Veenema van DEVENTit.

Gecategoriseerd in :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top