beeldband

Expatriate Archive Centre staat achter manifest

26 maart 2019 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Het Expatriate Archive Centre in Den Haag heeft zich aangesloten bij de snelgroeiende lijst van erfgoedorganisaties die zich scharen achter de principes van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed.

Levensverhalen verzamelen

Het Expatriate Archive Centre (EAC) is in 2007 opgericht met als doel de levensverhalen van expats van over de hele wereld te verzamelen en te beheren, en deze toegankelijk te maken voor wetenschappelijk onderzoek. De nadruk ligt op persoonlijke documenten zoals dagboeken, brieven, foto’s, plakboeken, memoires, blogs, e-mails en audio- en video-opnamen. Daarnaast bevat het archief ook familiedrukwerk zoals paspoorten, certificaten, lidmaatschapskaarten, uitnodigingen, schoolrapporten en programmaboekjes. De collectie van het EAC omvat momenteel meer dan 130 familiearchieven in zo’n twintig talen. De archieven dateren vanaf het eind van de negentiende eeuw tot nu, vertegenwoordigen veertien verschillende nationaliteiten en hebben betrekking op meer dan tachtig landen. Daarnaast bevat de collectie archieven van organisaties en een schat aan aanvullend materiaal.  

Kennis delen en van elkaar leren

Voor het Expatriate Archive Centre is duurzame digitale archivering van groeiend belang, zegt directeur Kristine Racina. “Zeker als klein archief geloven wij in het belang van het delen van kennis met collega’s en andere archiefinstellingen en van het leren van elkaars ervaringen.”

Over het manifest

Onderdeel zijn van het Netwerk Digitaal Erfgoed betekent werken volgens bepaalde principes en een verschuiving van ‘instellingsdenken’ naar ‘netwerkdenken’. Een groeiend aantal organisaties uit de erfgoedsector staat achter deze werkwijze en gelooft dat we alleen het maximale uit digitaal erfgoed kunnen halen als we hierin samen optrekken. Zij onderschrijven daarom het manifest van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Staat jouw organisatie al op de kaart? Lees meer over het manifest.

 

Gecategoriseerd in :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top