beeldband

ErfgoedNetwerk Emmen onderschrijft manifest

26 maart 2019 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Onlangs mochten we ErfgoedNetwerk Emmen verwelkomen als veertigste ondertekenaar van het manifest van het Netwerk Digitaal Erfgoed.

Over ErfgoedNetwerk Emmen

De Stichting ErfgoedNetwerk Emmen heeft een netwerk opgebouwd van tientallen erfgoedorganisaties in de gemeente Emmen. Het doel is om gezamenlijk het cultureel erfgoed in de gemeente sterker te profileren. De gemeente heeft aan het begin van dit jaar een collectiebeheersysteem aangeschaft om haar archieven en beeldcollecties te ontsluiten. Alle erfgoedorganisaties in de gemeente mogen hiervan gratis gebruik maken. Daarmee worden archieven, foto-, video- en geluidscollecties en historisch-genealogische verhalen uit alle woonkernen samengebracht, waardoor het cultureel erfgoed van Emmen via één portaal zichtbaar is.

Het ErfgoedNetwerk Emmen is projectcoördinator. Na de zomer zal het nieuwe portaal toegankelijk zijn via de website hierkomjijweg.nl.

Voorzitter Bert Finke vertelt dat de leverancier van het collectiebeheersysteem Atlantis, die nauw samenwerkt met het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE), hen op het landelijke netwerk attent maakte. “Het blijkt dat onze gedachten sterk aansluiten bij de uitgangspunten van het Netwerk Digitaal Erfgoed”, aldus Finke. “Aspecten als gebruikersgroepen, digitale toegankelijkheid en breed en efficiënt delen van de geboden informatie zijn voor ons van het grootste belang. Dit sluit uitstekend aan bij de visie van het NDE ten aanzien van Zichtbaar, Bruikbaar en Houdbaar.”

ErfgoedNetwerk Emmen constateerde daarnaast dat in de provincie Drenthe nog geen enkele erfgoedorganisatie het NDE-manifest onderschreven had. Door het ondertekenen van het manifest sluit ook Drenthe zich bij het Netwerk Digitaal Erfgoed aan.

Over het manifest

Onderdeel zijn van het Netwerk Digitaal Erfgoed betekent werken volgens bepaalde principes en een verschuiving van ‘instellingsdenken’ naar ‘netwerkdenken’. Een groeiend aantal organisaties uit de erfgoedsector staat achter deze werkwijze en gelooft dat we alleen het maximale uit digitaal erfgoed kunnen halen als we hierin samen optrekken. Zij onderschrijven daarom het manifest van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Staat jouw organisatie al op de kaart? Lees meer op de website van het Netwerk Digitaal Erfgoed.

 

Gecategoriseerd in :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top