beeldband

e-Depot Nationaal Archief gecertificeerd

11 september 2019 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Het e-Depot van het Nationaal Archief heeft het CoreTrustSeal (CTS) toegewezen gekregen. Dit is een internationaal kwaliteitszegel voor betrouwbare informatiebewaarplaatsen. Op basis van 16 eisen zijn het beleid, de organisatie, het informatiemanagement en de technische infrastructuur gekeurd. Het Nationaal Archief behoort tot een van de eerste overheidsarchieven ter wereld die dit certificaat ontvangt.

Het certificeren van het e-Depot is belangrijk voor het kwaliteitsmanagement van het e-Depot. Het CTS-certificaat is drie jaar geldig. Een volgende stap kan het Duitse nestor-certificaat zijn. 

Certificeren digitale bewaarplaatsen  

In het Netwerk Digitaal Erfgoed is er veel aandacht voor certificering. Het Netwerk wil instellingen ervan bewust maken dat het belangrijk is om digitale bewaarplaatsen te certificeren. Certificering is het instrument waarmee betrouwbaarheid en kwaliteit meetbaar en inzichtelijk kan worden gemaakt, voor de organisatie zelf en voor alle belanghebbenden. 

In het project Certificering en Risicomanagement verzamelt het Netwerk Digitaal Erfgoed best practices en ontwikkelt hulpmiddelen bij het certificeringstraject. Een voorbeeld van zo’n hulpmiddel is de website Wegwijzer Certificering voor Digitale Archieven. Onder leiding van DANS heeft het netwerk daar alle informatie over de certificeringsstandaarden en de beschikbare hulpmiddelen op een rij gezet. 

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top