beeldband

Drie Nederlandse projecten genomineerd voor Digital Preservation Award

7 september 2018 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Maar liefst drie Nederlandse projecten zijn genomineerd voor een Digital Preservation Award! De winnaars van deze prestigieuze internationale onderscheidingen worden op 29 november bekendgemaakt.

De cursus Leren Preserveren

De cursus Leren Preserveren behoort tot de finalisten voor de Digital Preservation Award for Teaching and Communications. De cursus komt tegemoet aan de behoefte aan kennis en competenties op het gebied van digitale duurzaamheid bij veel collectiebeherende instellingen in Nederland. De duurzame toegang tot digitaal erfgoed wordt bedreigd door een gebrek aan actuele kennis en kunde, zowel op de werkvloer als op management- en directieniveau. De omslag van ‘analoog’ naar ‘digitaal’ is in organisaties vaak nog gaande en medewerkers zijn zich niet allemaal voldoende bewust van het risico op informatieverlies. Deze cursus hoopt hierin een verschil te maken. De coaches en organisatoren van Leren Preserveren zijn afkomstig van Het Nieuwe Instituut, het Nationaal Archief en het team van het Netwerk Digitaal Erfgoed.

Leren Preserveren | Het Nieuwe Instituut en het Netwerk Digitaal Erfgoed

Music Treasures, Stichting Omroep Muziek (SOM)

Er zijn maar liefst twee Nederlandse kanshebbers op de Award in de categorie ‘Most Outstanding Digital Preservation Initiative in Commerce, Industry and the Third Sector’. Allereerst Stichting Omroep Muziek (SOM) met hun website ‘Muziekschatten’. Hierop is de rijke collectie bladmuziek te vinden die in bezit is van SOM. De collectie bevat zowel klassiek repertoire als ander, zeer uiteenlopend materiaal vanaf de prille jaren van de Nederlandse publieke omroep, en wordt met zo’n 800.000 titels beschouwd als een van de grootste van Europa. De selectie op ‘Muziekschatten’ is een weerspiegeling van 60 jaar muziekgeschiedenis van de omroep, vastgelegd in een grote hoeveelheid waardevolle muziekpartituren, songbooks, tunes en arrangementen in diverse genres. De meeste muziek werd tijdens radio- en televisieprogramma’s gedraaid en meestal maar één keer uitgezonden. De catalogus is vrij toegankelijk en geeft inzicht in de opbouw van de collectie. Daaraan gekoppeld is een aanzienlijk, en in de loop van komende jaren nog groeiend bestand van gedigitaliseerde bladmuziek.

Music Treasures | Stichting Omroep Muziek

Internationaal Choreografisch Kunstencentrum (ICK) Amsterdam en Motion Bank

De strijd om de ‘Most Outstanding Digital Preservation Initiative in Commerce, Industry and the Third Sector Award’ wordt aangegaan met ICKamsterdam & Motion Bank:

“ICKamsterdam and Motion Bank join forces to optimize caring for the heritage of contemporary dance and choreography through the invention of new forms of digital documentation, notation and transmission of embodied knowledge. This unique collaboration integrates the verbal movement language research of Emio Greco I PC and ICKAmsterdam with the annotation systems and goals of Motion Bank software development. In this way digital preservation media development is linked directly to the potential of establishing working vocabularies specific to various choreographers and performing artists. Documenting and annotating processes in performance creation enables the safeguarding of ephemeral and ineffable artistic contents in dance through time.”

ICKamsterdam en Motion Bank software development

Meer informatie

De Digital Preservation Awards zijn de meest prominente erkenning van personen of organisaties die een significante en innovatieve bijdrage leveren aan het behouden van ons digitale erfgoed. Dit jaar worden de winnaars bekendgemaakt op de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid op 29 november tijdens een spectaculaire prijsuitreiking in het Amsterdam Museum die gecoördineerd wordt door het Netwerk Digitaal Erfgoed. U kunt daarbij aanwezig zijn, de inschrijving start binnenkort.

Benieuwd naar alle finalisten van dit jaar? De volledige lijst staat op de website van DPC, initiatiefnemer van de Awards.

 

Gecategoriseerd in :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top